9. – 20. září: seriál Senioři v ohrožení

4. září 2013

Jak se nenechat okrást, poradí Dobré ráno a Apetýt. V pondělí odstartuje seriál Senioři v ohrožení. Jak název napovídá, budeme se snažit varovat před zloději a podvodníky, kteří se zaměřují na okrádání hlavně starších obětí. Pořad připravujeme spolu s Policií České republiky.

„Starší lidé se někdy obtížněji pohybují, chodí o holi nebo o berlích, hůř vidí a celkově se hůř orientují,“ poznamenala naše reportérka Vlasta Gajdošíková, „i senioři ale mají možnost se před násilím bránit. Ne silou, obratností, nebo rychlostí, ale předvídavostí a díky pomoci svých blízkých.“

První díl nového seriálu se bude věnovat případům, kdy zloděj přímo na rušné ulici strhne ženě řetízek z krku a uteče. „Například v Brně se to v teplých letních měsících stává denně,“ zjistila reportérka Kristýna Sládečková. Další díly pak poradí, jak se bránit vykradačům chat anebo krádežím věcí z tašek.

Řada podvodníků se také vydává za pracovníky úřadů, institucí, elektráren nebo plynáren a používá různé záminky. „I na první pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. Do bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte,“ radí znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová

Seriál vám nabídneme v každém všednodenním Dobrém ránu vždy krátce po půl osmé. V pátek 20. září cyklus uzavře beseda v Apetýtu. Marcela Vandrová bude spolu s policisty ve studiu zodpovídat i případné vaše dotazy.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.