Zlínská univerzita bude mít nového rektora. Toho současného porazil v tajné volbě Milan Adámek

21. září 2022 14:32

Akademický senát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zvolil nového rektora. Tím by se měl stát Milan Adámek. Současný rektor Vladimír Sedlařík v tajné volbě neuspěl.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně bude mít nového rektora. Akademický senát v tajné volbě neprodloužil mandát současnému rektorovi Vladimíru Sedlaříkovi. Jeho protikandidáta Milana Adámka ještě musí do funkce oficiálně jmenovat prezident České republiky. Funkční období mu pak začne 15. prosince. 

Z šestatřiceti hlasujících bylo pro Milana Adámka osmadvacet. To nově zvolený rektor vnímá jako velký závazek a doufá, že s fakultami a senátem tak bude vycházet co nejlépe. Podle vyjádření pro Český rozhlas Zlín se bude snažit, aby na univerzitě působilo nejméně deset tisíc studentů. Chce také přivést více mladých lidí ze zahraničí a bude usilovat o to, aby se mladší fakulty více zapojily do vědeckých výzkumných programů. 

Vladimír Sedlařík po zveřejnění výsledků volby uvedl, že zajistí vše potřebné, aby funkci předal bez problémů. Slíbil například spolupráci při sestavování rozpočtu na příští rok.

doc. Mgr. Milan Adámek, Ph.D.

Milanu Adámkovi je 55 let. Absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, magisterské studium v oboru experimentální fyzika, a později tříletý obor zaměřený na informatiku. Od roku 2014 do roku 2022 byl děkanem Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Spustit audio

Související