Zlínská univerzita nabízí nové kapacity ubytování pro studenty, stále to ale nestačí

18. srpen 2022 13:52

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nabídne od září ubytování pro studenty ve zlínském hotelu Garni nebo v nově opravené budově u zlínského divadla. Zájem je ale velký i přes zdražení nájemného, a někteří studenti čekají na volná lůžka v pořadnících.

O ubytování na vysokoškolských kolejích ve Zlíně je velký zájem. Univerzita už má zaplněné téměř všechny dostupné pokoje a to i přesto, že letos nabízí nově opravenou budovu u zlínského divadla a taky lůžka v hotelu Garni v centru Zlína.

Ceny za ubytování na vysokoškolských kolejích

V porovnání s nabídkou bydlení v soukromých bytech ve Zlíně jsou ceny za ubytování na kolejích nižší.

Cena za ubytování na kolejích záleží na tom, jestli jde o jednolůžkový pokoj nebo pokoj sdílený s více lidmi. Například za jednolůžkový pokoj na koleji Antonínova zaplatí studenti za měsíc 4200 korun, před dvěma lety byla cena o 900 korun nižší. Měsíční nájemné na náměstí TGM ve Zlíně je ve dvoulůžkovém pokoji 3900 korun, i tady ale univerzita oproti roku 2020 zdražila a to o téměř 700 korun.

Jak funguje systém přidělování pokojů na kolejích

Studenti zasílají už před začátkem letních prázdnin žádosti o ubytování a pracovníci kolejí a menz následně podle volných kapacit pokoje přidělují. Studenti musí dopředu zaplatit i kauci.

Při přidělení pokoje rozhoduje čas, zaplacení kauce i to, jak daleko má student místo bydliště. Aktuálně už jsou všechny kapacity téměř zaplněné, někteří studenti tak čekají v pořadnících. Podle kvestora univerzity Alexandra Černého je právě nedostatečná kapacita ubytovacích zařízení důvodem, proč univerzita nemůže přijímat více zahraničních studentů.

Nová ubytovací zařízení

Čtěte také

Univerzita letos nabízí nově opravenou budovu u zlínského divadla a taky lůžka v hotelu Garni v centru Zlína. Opravené koleje u divadla mají nově sociální zařízení pro každou ubytovací jednotku zvlášť a objekt je po opravě bezbariérový. Novinkou na kolejích Štefánikova jsou i snídaně. Dlouhodobě univerzitě chyběl i studentský klub, který teď bude v přístavbě na střeše budovy.

Zlínská univerzita si nově pronajala na následujících pět let hotel Garni v centru Zlína. Zde je podle kvestora Alexandra Černého k dispozici 180 lůžek a místnosti určené ke stravování.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související