Zbyněk Hejda: Z Cerekve pěšky do Horní Vsi. Listování v díle básníka, esejisty a překladatele

2. únor 2020

Literárně-hudební pásmo z deníkových zápisků ze šedesátých let a básní, pocházejících z vrcholných sbírek  Blízkosti smrti a  Valse melancolique, je sestaveno z textů, které odkazují na básníkovy rodové vysočinské kořeny. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zbyněk Hejda (2. 2. 1930 v Hradci Králové – 16. 11. 2013) byl básník, esejista, překladatel z angličtiny a němčiny. Po maturitě (1949) na gymnáziu v Hradci Králové studoval v letech 1949–53 filozofii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde pak do roku 1958 působil jako asistent na katedře dějin dělnického hnutí. V letech 1958–68 pracoval ve Vlastivědném středisku Pražské informační služby, roku 1968 se stal redaktorem a zástupcem šéfredaktora nakladatelství Horizont (časopis Tvář). Od roku 1969 pracoval v antikvariátu, odkud byl nucen po roce 1977 odejít, v letech 1981–89 byl zaměstnán jako domovník.

Autor básnických sbírek (Všechna slast, Blízko smrti, Lady Felthamová, Pobyt v sanatoriu, Nikoho tam nepotkám, Valse melancolique). V překladech z němčiny a angličtiny se zaměřuje na poezii, blízcí jsou mu němečtí expresionisté G. Trakl a G. Benn. Překlady přispíval do časopisů, v 70. a 80. letech vydával své překlady v samizdatu. Souborně jeho překladatelské dílo vyšlo pod titulem Překlady (Praha, Aula 1998).

Účinkují: David Matásek a Radim Vašinka

Připravil: Miloš Doležal
Režie: Ivan Chrz
Hudbu Bély Bartóka vybral Michal Rataj. 

Natočeno v roce 2005.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.