Cesta k Cerekvi. Pásmo k nedožitým 90. narozeninám básníka Zbyňka Hejdy

Od narození básníka Zbyňka Hejdy uplynulo 2. února právě 90 let. Na Vltavě při té příležitosti uvádíme rozhlasové pásmo z roku 2010, ve kterém básník také sám hovoří a čte své verše. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V šedesátých letech patřil Zbyněk Hejda do okruhu časopisu Tvář. Ten vycházel jen v letech 1964–1965 a 1968–1969, ale navzdory dramaticky omezenému času, kdy bylo možno tuto relativně svobodnou publikační platformu využít, zde nacházíme velice zajímavé Hejdovy texty – například o Jakubu Demlovi nebo Richardu Weinerovi.

Vedle úryvků z těchto textů jsou v našem rozhlasovém pásmu využity úryvky z Hejdových próz, které mají deníkový charakter: zápisky z cest (mimo jiné do Tasova, Petrkova, Staré Říše), u kterých si nejsme jisti, kde rovina autentické osobní výpovědi přechází do roviny literární fabule.

Dále zazní Hejdovy básně veršem, jak je v roce 1998 načetl do mikrofonu v brněnském rozhlasovém studiu, i dokumentární záznam přátelského setkání se Zbyňkem Hejdou a jeho manželkou Suzette, bratry Danielem a Jiřím Reynkovými a s Josefem Mlejnkem, které proběhlo v roce 2005.

Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2010.

Spustit audio

Související