Zbyněk Hejda: Máchovské variace

1. únor 2020

Autorské čtení básníka, překladatele, historika a editora Zbyňka Hejdy, natočené v roce 1998. Bylo to vůbec poprvé, kdy autor načetl své verše pro rozhlas, a výběr básní dostal název Máchovské variace. Vysíláme při příležitosti nedožitých 90. narozenin autora. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zbyněk Hejda se narodil v roce 1930 v Hradci Králové. Působil především jako básník, esejista, překladatel z angličtiny a němčiny. Vystudoval v letech 1949–1953 filozofii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde pak do roku 1958 působil jako asistent. V letech 1958–68 pracoval ve Vlastivědném středisku Pražské informační služby, roku 1968 se stal redaktorem a zástupcem šéfredaktora nakladatelství Horizont. Od roku 1969 pracoval v antikvariátu, odkud byl nucen po roce 1977 odejít, a tak byl poté až do roku 1989 zaměstnán jako domovník. Roku 1990 začal přednášet filozofii v Ústavu humanitních věd 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Zbyněk Hejda, který patřil do okruhu časopisu Tvář, byl autorem řady samizdatových básnických sbírek. V překladech z němčiny a angličtiny se zaměřoval na poezii, blízcí mu byli němečtí expresionisté Georg Trakl a Gottfried Benn. I svoje překlady však v 70. a 80. letech vydával jen v samizdatu. Oficiálně pak v roce 1995 vyšla jako první jeho básnická kniha sbírka Valse melancolique, kterou vydalo brněnské nakladatelství Petrov.

Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Zdeněk Janoušek
Režie: Eva Řehořová
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1998.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.