Zastupitelé v Dolní Lutyni dnes budou hlasovat o vyhlášení referenda kvůli gigafactory

22. duben 2024 00:01

Dolní Lutyně na Karvinsku musela pro dnešek změnit místo, kde obvykle jednají zastupitelé. Odpoledne budou totiž rozhodovat o vyhlášení referenda proti stavbě obří továrny na baterie do elektroaut. Očekávají velký zájem lidí a tak se zastupitelé sejdou v největším sále, který vesnice u polských hranic má. Vláda prosazuje stavbu, která má zabrat 280 hektarů převážně zemědělské půdy.

Lenka Černochová žije s rodinou kousek od místa, kde má továrna vyrůst. Je zakládající členkou spolku, který proti stavbě bojuje. „Tady je prostě chráněná krajinná oblast, která by se měla zachovat. A když si představím, že by toto hezké prostředí zmizelo, tak by člověk už tady neměl pro co být,“ říká.

„Výstavba fabriky je pro nás zásadní, máme ji 200 metrů od domu a není to pro nás úplně jednoduchá situace,“ říká Martin Bohoněk, který se do Dolní Lutyně před několika lety přistěhoval. Projekt se mu nelíbí a tak se stal členem spolku Zachovejme Poolší. „Budeme chtít, aby referendum, které má nějakou váhu, proběhlo co nejdřív,“ dodává.

Koncem března se v kulturním sále setkali místní se zastánci stavby. Odpor místních ale od té doby rozhodně nezeslábl, spíše naopak. Spolek si už najal advokátní kancelář a zastupitelé dnes rozhodnou, jak přesně bude znít otázka v referendu.

Spustit audio

Související