Gigafactory ve Věřňovicích na Karvinsku lidé nechtějí. Na besedě vyjádřili nesouhlas

26. březen 2024 08:20

Dolní Lutyně na Karvinsku má za sebou první setkání místních obyvatel se zástupci vlády, která chce v jejich vesnici postavit obří továrnu. Stát nabízí zatím tajnému zahraničnímu investorovi 280 hektarů převážně zemědělské půdy na stavbu průmyslové zóny, kde se budou vyrábět baterie do elektroaut. Lidé zaplnili do posledního místa sál kulturního domu.

Upravené domky na točně autobusu, klasická vesnická samoobsluha. Na zahrádkách slepice a z dálky kokrhá kohout. To je kolorit Věřňovic, části Dolní Lutyně. Právě tady má obří továrna vyrůst. Odpor lidí proti této stavbě stále sílí.

„Člověk si jede z města odpočinout… Teď to bude jako bydlet ve městě. Bude tu šílený hluk, už tu nebude takový klid, jak tu byl,“ vzdychá Kristýna Seková, která zrovna pracuje na zahrádce kousek od místa, kde by továrna měla vyrůst.

Čtěte také

Klid ale rozhodně nebyl v sále kulturního domu, který až do posledního místa zaplnili místní. „Proboha, vždyť tady je tolik šachet, tolik škaredých míst. To jsou samá škaredá místa. A vy je dáte lidem do Dolní Lutyně,“ znělo od jedné z přítomných z besedy v sále.

„Já jsem se do Lutyně přistěhoval před osmi lety jenom z toho důvodu, že jsem věděl, že tato průmyslová zóna byla zrušena. Proto vůbec nebudete mít důvěru lidí, kteří tady žijí. S tím musíte počítat,“ vyjádřil se jeden z účastníků diskuse.

Jedním z obyvatel Věřňovic je i starousedlík Lumir Tvarczyk. „Zastupuji tělovýchovnou jednotu Sokol Věřňovice. Snažili jsme se formou plakátu vyjádřit, že se stavbou továrny nesouhlasíme, protože tím by utrpěla nejen naše tělovýchovná jednota, ale hlavně mladí,“ říká Tvarczyk.

Výroba v roce 2028?

Ministerstvo průmyslu a obchodu ujišťuje, že stát teď zadá celou sérii nejrůznějších studií, které by analyzovaly dopady stavby na životní prostředí.

„My samozřejmě věříme, že bude možné továrnu postavit, protože předběžně jsme lokalitu studovali. Ale pokud se stane, že studie ukážou, že stavbu nelze realizovat, tak nejde nic dělat,“ uvádí náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Petr Očko.

„Ministerstvo v tuhle chvíli předpokládá, že by plná výroba v první fázi mohla začít v roce 2028. Je možné, že ve druhé polovině roku 2027 by mohla začít nějaká testovací fáze,“ doplňuje.

Čtěte také

V diskusi na besedě kulturního domu několikrát zazněla otázka, proč stavět zrovna ve Věřňovicích, když je na Karvinsku tolik brownfieldových míst.

„My jsme prověřovali a nabízeli všechny možné brownfieldy, které v Moravskoslezském kraji i v dalších krajích jsou. Žádný profil nemá dostatečnou velikost, a to ani potom, kdyby se zcela zregeneroval, aby na něm mohla tato investice kompletně stát,“ vysvětluje Očko.

„Na otázku, proč regenerace některých brownfieldů nezačala dříve, říkám, že se tady bavíme v případě větších brownfieldů primárně o místech po těžbě. Vzhledem k tomu, že těžba postupně končí v posledních letech, tak přece nemůžeme začít rekrutovat území po těžbě předtím, než sama skončí,“ říká náměstek.

Radnice plánuje v červnovém termínu voleb do Evropského parlamentu vypsat ke stavbě továrny referendum.

Spustit audio

Související