Ceny Jantar za celoživotní přínos dostali in memoriam Lichý a Janečková

23. duben 2024 06:20

Patnáct umělců a umělkyň si ze slavnostního galavečera odneslo výroční ceny Jantar za umělecké počiny v Moravskoslezském kraji za rok 2023. Nejvíce, celkem šest ocenění získali herci, pěvci a tanečníci z Národního divadla moravskoslezského. Ceny za celoživotní dílo obdrželi dva lidé, kteří v posledních měsících opustili tento svět: pěvkyně Patricie Burda Janečková a herec Norbert Lichý. A přesně polovinu sošek napříč individuálními kategoriemi si odnesly ženy.

„Když člověk dělá to, co má rád, tak to dělá proto, že to má rád, ale dělá to i proto, aby se to dostalo k dalším lidem,“ říká pianistka a skladatelka Nikol Bóková. Z ceny Jantar v kategorii populární hudby má radost.

Radovala se i básnířka Elli Tiliu Motýlová nebo Shino Sakurado za balet Hora. A cenu za výkon v inscenaci Sweeney Tod si vyzvedla Michaela Horká.

Muži nepřišli zkrátka. Malíř Jakub Špaňhel získal skleněnou sošku za výtvarné umění. Teď pracuje v Benátkách a připomínají mu rodnou Karvinou. „Ty domy se potápí stejně jako Benátky. Dělají tam takovou omáčku, co vařila moje babička. Střídám teď Prahu s Benátkami, ale je to jako bych střídal Prahu s Karvinou,“ usmíval se malíř.

Hned dvakrát šel místo herce Norberta Lichého na pódium Jan Holec. V divadle Petra Bezruče ho režíroval v poslední roli, v inscenaci Otec. „Člověk by byl rád, kdyby Norbert byl tady a mohli jsme to oslavit, ale bohužel to tak je. Zpětně ale člověk má radost za to,“ uvedl Holec.

Z divadel v kraji nejvíc uspělo Národní divadlo moravskoslezské. Podle pořadatele Cen Jantar Aleše Honuse je to logické. „Jde o největší kulturní instituci a zároveň čtyřsouborové divadlo, takže není divu,“ poznamenal.

Speciální cenu kalený Jantar za nezávislou kulturu porota udělila opavskému spolku Bludný kámen.

Galavečer Cen Jantar přinesl i exkluzivní hudební zážitky. Světovou premiéru skladby Iana Mikysky a taky Beátu Hlavenkovou podpořenou pěveckým sborem Canticum Ostrava.

Laureáti Cen Jantar 2023

Cena za celoživotní dílo: Norbert Lichý a Patricia Burda Janečková
Populární a alternativní hudba: Nikol Bóková, Radovan Šťastný/Michal Žáček
Vážná hudba: Jiří Vodička
Činoherní divadlo: Kamila Janovičová a Norbert Lichý
Činoherní divadlo - inscenace roku: Otec (Divadlo Petra Bezruče)
Operní divadlo: Kateřina Hebelková a Gianluca Zampieri
Balet a taneční divadlo: Shino Sakurado
Muzikál a opereta: Michaela Horká a Juraj Čierník
Výtvarné umění: Jakub Špaňhel
Literatura: Elli Tiliu Motýlová
Kalený Jantar: Bludný kámen 

Zdroj: společnost ProJantar

Související