Zajímavosti z regionu, příjemnou procházku i posezení – to vše nabízí naučná stezka Kašava

Obec Kašava nabízí nejen folklór, ale i krásnou procházku po místní naučné stezce. Ta je mimo jiné lemována čtrnácti klasickými biblickými zastaveními křížové cesty a je na ní několik stanovišť s příjemným posezením a výhledem do krajiny.

Z krajského města Zlína je to do Kašavy necelých 20 km. Obec leží v hlubokém údolí Hostýnsko-vsetínské hornatiny, v Přírodním parku Hostýnské vrchy. První písemná zmínka o ní je z poloviny 15. století. Čest a slávu jí už desítky let dělá stejnojmenný folklorní soubor, od roku 2013 vede obcí a nejbližším okolím Naučná stezka Kašava a taky se pyšní titulem Vesnice roku 2016. Kašava ještě nedávno patřila mezi obce, kterými se projíždělo do turisticky známějších lokalit. Otevřením naučné stezky se situace změnila. Na trase s jedenácti stanovišti je totiž tolik zajímavých informací o historii, památkách, způsobu života místních lidí a přírodě, že by bylo škoda nevědět o nich. Proto se vyplatí, naplánovat si do této malebné vesničky i celodenní výlet. Jak jinak třeba zjistit jak vypadá nová křížová cesta?

Lemuje první úsek stezky z obce na návrší Vinohrádek. Základem každého zastavení je dřevěný sloup opatřený kuželovou doškovou stříškou, tak typickou pro tento kraj. Pod ní je umístěný vyřezávaný reliéf s výjevy z poslední cesty Ježíše Krista. Na první pohled sice prosté ale velice působivé ztvárnění. Vinohrádek zase nabízí krásný výhled do okolí, stejně jako jiná stanoviště, ale je v něm i velice významná přírodní lokalita s jezírkem opředeným poutavými pověstmi. Chráněný lesní prostor, v němž roste vzácný mech rašeliník a jiné vlhkomilné rostliny, má lichoběžníkový tvar. Podle legend připomíná půdorys kostela, který stojí ve vsi. Původně měl být na Vinohrádku. Lidé se do jeho budování dokonce pustili, ale nakonec se plánů vzdali, protože jeho základy se propadly do země a díru zaplavila voda.

Naučný chodník vede až na mohutný vrcholový hřeben Sýkornice do výšky 584 m nad mořem, to je nejvyšší bod trasy. Skalnatý pás mezi Kašavou a Držkovou dostal název Vrzavé skály. Jestli vržou přímo pískovcová skaliska nebo popadané stromy v okolí, na to jsem nepřišla. Víte, že v Kašavě v místní části Teplice jsou prameny teplé vody, že je tam dráha pro závody malých motorek nebo úsek kde se jezdila slavná „Barumka“? Na informačních panelech jsou podrobnosti o ovocnářství, o začátcích pálení slivovice, o obnovených studánkách nebo o pádu amerického bombardéru, a to je jenom stručný výčet ze scénáře stezky.

Naučná stezka Kašava je dlouhá 17,5 km. Není ovšem nutné projít ji celou najednou. Je rozdělená na dvě kratší části. Při rozhodování pomůže mapka a popis trasy na prvním stanovišti pod obecním úřadem. 

Hezký den přeje Věra Hotařová

Pro více informací můžete navštívit vlastní stránky naučné stezky Kašava.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související