Historie věznice v Uherském Hradišti ožije, pro návštěvníky se chystá expozice s rozšířenou realitou

11. srpen 2021

Připravovaná inovativní expozice pojmenovaná Za zdí připomene nechvalně proslulou historii věznice v Uherském Hradišti. Prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu se lidé přenesou do světa rozšířené reality, která nabídne například možnost virtuálního vstupu do cely nebo interaktivního výslechu.

Neziskové organizace připravují novou expozici věnovanou historii věznice v Uherském Hradišti. Ponese název Za zdí a tvůrci chtějí pracovat s autentickými doklady o osudech vězňů, jejich blízkých, ale i dozorců a systému, který reprezentovali.

Prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu se lidé přenesou do světa rozšířené reality, která nabídne například průvodce v podobě 3D hologramu, ale i možnost virtuálního vstupu do cely nebo interaktivního výslechu. Podle předsedy správní rady Historia Futurae Jana Blažka počítá expozice s technologiemi imitující fyzický svět. Po stažení aplikace do mobilu provede zájemce i šesti stanovišti v blízkém okolí věznice.

Aplikace by měla začít fungovat v polovině příštího roku a bude ke stažení zdarma. Celkový rozpočet projektu činí 738 tisíc korun. Třetinu pokryly dary mecenášů, další peníze chtějí neziskové organizace získat z veřejných zdrojů a v crowdfundingové kampani.

Bývalá věznice v Uherském Hradišti

Věznice v Uherském Hradišti

Věznice v Uherském Hradišti se zapsala do dějin krutými metodami vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech. Za druhé světové války ji využívalo gestapo jako shromaždiště politických vězňů před transportem do koncentračních táborů. Po válce se zde konaly lidové soudy a na nádvoří věznice veřejné popravy, za éry komunismu v ní byli vězněni lidé nepohodlní režimu. Věznice byla uzavřena v roce 1960, větší část areálu od té doby chátrá.

Rekonstrukce věznice 

Vlastníkem věznice je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který připravuje jeho rekonstrukci za 436 milionů korun. Začít by měla v roce 2025, obnovený areál s Muzeem totality by měl být otevřen v roce 2028. V objektu by měl sídlit také okresní soud, státní zastupitelství a probační a mediační služba. Spolek Memoria usiluje o to, aby se věznice stala Národním památníkem obětí totalitních režimů.

autoři: Pavel Vacek , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.