Vzniká film o budově věznice v Uherském Hradišti, tvůrci hledají novodobé pamětníky

Spolek Memoria – Iniciativa za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti připravuje film o tomto vězení. V souvislosti s tím hledá pamětníky, kteří se tam ocitli někdy mezi lety 1960 – 2010, kdy už věznice neplnila svou funkci a objekt byl využíván jinak.

Z této budovy, kde do 50. let byla věznice, vznikne památník a muzeum. Období existence a fungování věznice je už zdokumentováno, chybí ale informace o pozdějším využití. Štáb tak nyní sbírá střípky informací o tom, co se v této budově od roku 1960 dělo. Zatím je známo, že tu sídlily úřadovny, část areálu byla používána jako družina s jídelnou, údajně zde byla i lékařská ordinace.

Právě z této doby hledají tvůrci filmu pamětníky, kteří např. chodili do tamní družiny nebo lékařské ordinace. Především mají zájem o svědectví někoho, kdo zde v dospělém věku vykonával zaměstnání, např. kuchařka v tamní jídelně. Přivítají i informace o jakémkoli jiném využití budovy nebo jejích částí.

E-mail, kam můžou lidi své paměti posílat, je film@veznicehradiste.cz

Film bude formou specifického filmového dokumentu a hotový by měl být v roce 2022 nebo 2023. V roce 2028 by měl být hotov i památník, který v této budově vznikne.

Spustit audio

Související