V Kunovicích renovují unikátní stíhačku. Jde o stroj, který v roce 1985 přistával na dálnici

Stíhačku MiG-21 MF, která se účastnila neopakovatelné akce nebo přistávala na dálnici, opravují nadšenci v Leteckém muzeu v Kunovicích na Uherskohradišťsku.

Nejnovější verzi slavného letounu získalo kunovické muzeum do svých sbírek od Technického muzea v Brně výměnou za dopravní letadlo L-410. Místní nadšenci teď stroj renovují, od konce října by pak měla být novou chloubou tamního Leteckého muzea.

MiG-21 MF sloužil v letce, která zachytávala narušení naší tehdejší československé hranice. „Šlo o nejostřejší letadla, jaká jsme tenkrát používali,“ nadšeně prozrazuje ředitel muzea Martin Hrabec.

 „Toto letadlo se účastnilo v roce 1984 na cvičení Štít hromadného opuštění letiště Žatec, což byla výjimečná akce, kterou už asi nikdy nikdo nezopakuje. Tehdy během pěti minut opustilo letiště 72 letadel. V roce 1985 pak přímo tento letoun v rámci vojenského cvičení vzlétal a přistával na dálnici D1 u Měřína,“ dodává s hrdostí Hrabec.

Letecké muzeum v Kunovicích - oprava a renovace stíhačky MiG-21 MF

Letoun už je po převozu a smontovaný. Zbývá na něm dodělat jen několik převážně laminátových součástí a zakonzervovat ho. Vystavený pak bude vedle svého předchůdce.

Poprvé si tento letoun budou moci návštěvníci Leteckého muzea v Kunovicích prohlédnout na konci října.

Letecké muzeum v Kunovicích - oprava a renovace stíhačky MiG-21 MF
Spustit audio

Související