Vodu stékající z místních hor lépe využijí v Prachaticích. Město vybudovalo nový vodojem

11. září 2023 11:14

Část obyvatel Prachatic má ve svých kohoutcích doslova místní vodu. Teče z pramenišť na úpatí Černé hory a Libína a město ji může lépe zadržovat díky novému vodojemu Fefry, který vyrostl nad internátem střední pedagogické školy.

„Jsou tu dva odtoky. Jeden vede směrem k městu a sídlišti, druhý doplňuje spodní historický feferský vodojem,“ ukazuje Pavel Eichner ze společnosti Čevak.

Vodojem Fefry v Prachaticích

Voda do nového vodojemu Fefry přitéká z přírodních pramenišť. „Je z místních zdrojů, z Černé hory a Libína. Ta voda je v podstatě čistá, tady se pouze dezinfikuje chlornanem,“ upřesňuje Pavel Eichner.

Původní historický vodojem má podle Miroslava Lorence, zastupitele a bývalého místostarosty, kapacitu 260 kubíků. „On se naplnil a ta čistá voda, která už se nemusí ani upravovat, šla přepadem do kanálu. To byla veliká škoda. Myslím si, že by se s vodou mělo hospodařit lépe,“ vysvětluje.

Nový vodojem pojme celkem 1000 kubíků vody. „Díky tomu v současnosti využíváme všechny přírodní zdroje pro spotřebu v domácnostech,“ dodává.

Čtěte také

Vodojem zvenku nevypadá úplně klasicky, má totiž kamenný obklad. „Projektanti původně navrhli betonovou kostku, ale s městským architektem jsme se shodli, že by bylo lepší, kdyby to trochu ladilo s původním historickým vodojemem, který je také kamenný a stojí tu 128 let,“ popisuje Miroslav Lorenc.

Stavba nového vodojemu trvala zhruba 16 měsíců. „Začalo se v dubnu 2022 a hotovo bylo v červenci 2023. Náklady činily 29 milionů korun. Kapacita vodojemu je 1000 kubíků, což představuje zhruba polovinu denní spotřeby vody v Prachaticích,“ doplňuje vedoucí odboru investic městského úřadu v Prachaticích Jaromír Markytán.

Další podobný vodojem v Prachaticích zásobuje osadu Libínské Sedlo. Dvě železobetonové komory pojmou celkem 100 kubíků vody.

Spustit audio

Související