Krajině v okolí Tučap na Táborsku se vrací původní podoba. V polích vznikají cesty lemované stromořadím

8. květen 2024 08:32

Nové aleje vznikají u polní cesty nedaleko Tučap na Táborsku. Stromy tam sází místní zemědělci ve spolupráci s obcí. Krajině se tak pomalu vrací původní podoba, kterou lidé znají z dobových fotografií.

Na výsadbu nových stromů dohlíží zahradník a arboretista Martin Kohel. „Chtěli jsme, aby to bylo druhově rozmanitější. Než dělat nějaké monokultury, tak raději něco pestřejšího. Pak se uvidí, co tu bude lépe prosperovat,“ říká. Mezi sazenicemi je proto třešeň, lípa, javor, dub, ořešák i jeřabina.

Se svými kolegy pomáhá vybudovat stromořadí vedoucí rostlinné výroby Zemědělského družstva Beta Agro Soběslav Pavel Kubeš. „Poskytneme techniku a dohodneme se s obcí, kde je vhodné sázet, abychom si neškodili jeden druhému,“ popisuje.

Náklady na výsadbu aleje se pohybují kolem 40 tisíc korun, o které se podle starosty Pavla Nováka podělí rovným dílem zemědělské družstvo a obec. „Jedeme bez dotace, protože některé sazenice nejsou tak drahé, aby bylo nutné o peníze žádat. Když jsou lidské zdroje, je tu vůle místního družstva, tak to jde udělat,“ komentuje.

Obec a zemědělci chtějí v obnově alejí u Tučap na Táborsku pokračovat letos na podzim, kdy mají v plánu výsadbu dalších tří desítek stromů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související