Velikonoční recepty s nápadem. Šneci s jablky a mákem od Miroslavy Teichmanové

10. duben 2020

Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy.

A tak jsme oslovili Ing. Miroslavu Teichmanovou ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové na téma: Velikonoční recepty s nápadem.

Velikonoční šneci s jablky a mákem

Těsto:
200 g tvarohu, 6 lžic mléka, 1 vejce, 8 lžic oleje, 400 g hladké mouky, 1 a ½ prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr. + 1 rozšlehané vejce na potření šneků

Náplň:
500 - 600 g jablek, 250 g mletého máku, 75 g rozinek, lžička skořice, 75 g měkkého másla, 1 vejce, 2 lžíce medu, cukr dle chuti

Postup náplň:
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme 250 ml vody a povaříme tak, aby byla jablka měkká, ale nerozpadala se. Uvařená jablka vyjmeme, do horké tekutiny vmícháme mák a povaříme. Přidáme skořici, máslo, med a vejce, popřípadě dosladíme.

Postup těsto:
Tvaroh rozmícháme s mlékem, vejcem a olejem. Přidáme cukr smíchaný s vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.

Z hotového těsta vyválíme obdélník (cca 50x40cm), natřeme na něj makovou náplň, poklademe kostky jablek a těsto od delší strany svineme. Nakrájíme na kolečka silná cca 1,5 - 2 cm. Kolečka položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 - 200°C.

Toto těsto lze použít i na koláče a šátečky s dalšími nejrůznějšími náplněmi.

Velikonoce nejsou jenom vajíčka a pomlázky
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.