Valašský Olymp je protkán zajímavými lidskými osudy. Nahlédněte s námi do příběhů Soláně

Soláň je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů Vsetínských vrchů. Sahá do výšky 861 metrů nad mořem, odkud svým návštěvníkům nabízí úchvatné výhledy do okolní krajiny i na dosti vzdálené vrcholy. Krom toho je ale opředen i zajímavými lidskými příběhy.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Na Valašském Olympu, jak se Soláni přezdívá, už poměrně dávno působili různí umělci, především malíři. K těm nejvýznamnějším patří Jan Kobzáň, mimo jiné třeba autor loga firmy Baťa, či Alois Schneiderka, který měl na Soláni dokonce dům s vlastním ateliérem. Ten po jeho smrti navíc odkoupil další malířský velikán Karel Hofman a dnes se celý objekt nazývá Valašský ateliér u Hofmanů.

Velmi zajímavý je také příběh někdejšího majitele populární hospody na Čartáku zvaného Jura Vašut. Za jeho éry se v podniku scházeli nejen malíři, ale také významné osobnosti jako Jan Masaryk, Jarmila Glazarová, nebo o něco dříve třeba Svatopluk Čech. Z téže doby, konkrétně z roku 1866, je také dodnes zachovaný trám, který můžete v hospodě vidět.

A vlastně ze všech těchto aspektů od nádherné přírody přes výhledy do krajiny až po lidské příběhy a umělecké kousky se skládá jakýsi duch místa, který je v této lokalitě cítit.

O něm, příběhu Jury Vašuta a dalších, i o Soláni jako takovém je nový díl pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje s Markétou Macháčkovou, Zdeňkem Urbanovským a jejich hostem, soláňským patriotem Jaroslavem Halaštou.

Spustit audio

Související