Václav Souček: Tento způsob léta…

Velmi chytlavý je ten citát plavčího Důry z Vančurova Rozmarného léta, ale kdeže je letos okurková sezóna; navíc okurky stouply v ceně, jako ostatně  plodiny vůbec. 

Léto tohoto roku u nás poznamenaly železniční nehody, neutuchající ohniska virové pandemie, a ohnivá výheň v Bohumíně, která vyústila do tragédie buď z chabého rozumu, nebo alkoholické demence. Chytlavé stéblo přiložil do požářiště i jistý pseudovlastenec, doufejme, že jeho ztotožnění se vyšetřovatelům povede.

Čtěte také

Rozhlédnout se po světě není rovněž žádná sláva - „Paříž východu", jak býval nazýván libanonský Bejrút je v troskách po explozi, připomínající tristně výročí Hirošimy. A po vítězných volbách prezidenta Lukašenka v Bělorusku valem sílí protesty a nepokoje obyvatelstva, což vedlo i režim Ruské federace k opatrné nabídce sousedské pomoci dostupnými prostředky.

Nemůžeme nevnímat, že se nás to netýká. Právě jsme si připomněli včerejší výročí 21. srpna 1968.

Závody našich parlamentních garnitur v deklarativní odvaze a diplomatickém našlapování směrem k Bělorusku jsou přizdobeny vyhlašováním povinných ústenek pro veřejnost k prvnímu září. Režim uvědomělé kázně je značně proměnný, v této době nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní, jak praví píseň.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Polibek

    V době obecného vzbouření pravicové opozice proti všemu, co jen trochu zavání levicovostí, zaujaly tento týden dva jevy. 

  • Václav Souček: Soutěž o špici

    Je to nevyhlášená okresní soutěž, nebo krajský přebor? Na loupeživé party v okolí hlavního města jsou zatím krátké kamerové záznamy i zvýšená policejní ostraha.

  • Václav Souček: O prestiži

    Druhá nejvyšší ústavní funkce nedá spát politickým partajím - a tak ještě nedohasl plamínek smutku nad odchodem Jaroslava Kubery, a už jsou v pohybu stranické zájmy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.