Václav Souček: „Tady vlci nejsou“

Hrál se tento dramatický titul z pera autora Pančo Pančeva k výročí Bulharské lidové republiky ve zdejším DVÚ, ještě v době masivního dohledu na kulturu. 

Autor téma „vlci“ odčerpával a obhospodařoval na několik způsobů, psal krátké skeče, povídky a dramata. Přijel vysmátý a odjel vysmátý, jen účinkující, obsazení v inscenaci, chodili hodnou dobu s očima nevěřícně obrácenýma k nebi; ta veselohra byla natolik balkánská, že i publikum odcházelo zaražené jako kolík.

No nic - bylo to tak, a je to za námi

Čtěte také

Jenže teď tu ty plaché šelmy jsou, ne že ne, a vede se jim naším přičiněním znamenitě. Obracíme zato oči k nebi z jiného důvodu: chovatelé ovcí a koz se nemůžou dovolat soudného zákonného opatření, aby nemuseli prožívat reálná traumata na pokračování.

Vlci by měli podle teoretických předpokladů lovit v lesích nejslabší kusy přemnožené spárkaté, možná si troufnout i na pustošivé divočáky, a ne beztrestně řádit v ohradách - ale vysvětlujte to vlkům!

To je jako nařídit kormoránům, aby se krmili jen bílou plevelnou rybou a ne kapří násadou. Škoda dalších slov, váznou na jazyku. Zákonodárci a ochránci, proberte se.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Šetřit pojmy

    Poprask kolem té prezidentské úvahy o možném udělení abolice je slabé slovo. Prezident Miloš Zeman si tentokrát rozlil ocet i u svých sympatizantů, když popřel sám sebe.

  • Václav Souček: Co nebere rozum

    Klíčovým svědkem v kauze předražených nákupů letounů CASA byl vojenský pilot v hodnosti podplukovníka. Podle dostupných a zveřejněných údajů vstoupil do armády v roce 1990.

  • Václav Souček: Ode zdi ke zdi

    Těžko počítat organizace, které podporovaly za rozpočtované peníze turistický ruch v naší zemičce. Bylo jich víc než dost, od celostátních až po místní společenstva.