Václav Souček: Poměry a průměry

Maminka kamaráda Petra byla vídeňská Češka po rodičích. Když ovdověla, přestěhovala se s dítětem do nevelkého bytu v pražské Libni. Její  důchod, přepočítaný ze šilinků na koruny, jí umožnil slušné živobytí, do zaměstnání chodit nepotřebovala; ostatně i Petr se po jejím vzoru poohlížel už za socíku po svobodném povolání.

Komunikovala velmi půvabnou, Vídní poznamenanou češtinou, mohla si dovolit pedikérku domů, a nemusela úporně škudlit, sousedky z činžáku jí záviděly. Dožila i po sametu spokojeně vysokého věku. Už tehdy mi u povídání s ní nad kafíčkem vrtalo hlavou, proč tak markantní rozdíl v příjmu penzistů, bývali jsme přece kdysi všichni obyvateli c.k. Rakouska.

Čtěte také

Nový odstavec se týká protestů proti chystané důchodové reformě ve sladké Francii. Statistiky procent mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem se liší, ale to nejnižší číslo uvádí 49 procent z průměrné mzdy. Inu - to by bylo Francouzům co závidět, neboť o takovém poměru se může průměrnému našinci jen zdát.

Francouzský stát tvrdí prostřednictvím svého ministerstva, že současný stav je neudržitelný, a volá po reformě, ulice se bouří. Česká reformní snaha se dlouho utápěla v komisionálních teoriích a léčkách důmyslných penzijních pilířů, než vláda přistoupila na princip pravidelné valorizace; jenže s penzemi se bystře valorizují i mzdy. Poměr sice kmitá, ale k lepšímu se nehýbe.

Rezultát? Naši poživatelé mandatorních výdajů budou rádi i za to…

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Konečně?

    Odhadnout v procentech, kolika lidem jdou nepřetržité hony na nepravosti na nervy, to statistika neumí; ale ne, že by nechtěla. Veřejný prostor je dokořán.

  • Václav Souček: Elektromobilita

    Čert aby se v tom vyznal; tak elektromobilita má být oborem budoucnosti, a budoucnost lidstva úzce souvisí s rozvojem elektromobility. 

  • Václav Souček: Nedopatření

    Novinový titulek „Rusové nepustili Tomana…" je toho druhu, že člověka píchne u srdce: Rusové nepustili letadlo ministra zemědělství s doprovodnou delegací do Tatarstánu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.