V Žacléři stojí nový domov pro seniory. Do stavby za víc než 160 miliónů se nastěhuje přes 50 lidí

2. říjen 2023 08:24

Do nového Domova pro seniory v Žacléři se dnes stěhuje pět desítek klientů, kteří byli zatím ubytovaní v Domově v Lamperticích. Další místa jsou vyhrazená pro odlehčovací službu. Královéhradecký kraj zaplatil za novou budovu s vybavením 166 miliónů korun. Domov je vybavený novými technologiemi a má moderní kuchyni i prádelnu. 

Čtěte také

Na novinky se mohou těšit i budoucí obyvatelé jednotlivých pokojů.

„Někteří klienti jsou prostě, jak se říká, studenějšího chovu a jiní z teplejšího. A my můžeme, díky technologii, kterou tady máme, na každém pokoji nastavit individuální teplotu pro vytápění,“ popisuje ředitel Domova pro seniory v Žacléři Viktor Selinger jednu z pro někoho poměrně zásadních změn a vylepšení.

Další technologie do novostavby postupně přibydou, chybět nebude třeba indukční smyčka pro zesílení příjmu naslouchadel.

Čtěte také

Klienti by tu měli mít veškeré možné pohodlí. „Na každém pokoji je nadstandardně televize pro každého klienta zvlášť. Každá má vlastní lůžko, skříň, noční stolek, stůl, poličku, židli. Plus prostor pro to, co si přinese z domova. Třeba pro oblíbený ušák je tedy jistě prostoru dost.

Dvaačtyřicet lůžek pro stálé klienty a deset míst pro odlehčovací službu, která umožní rodinám umístit seniora do péče třeba jen na několik dní, to je něco, co v téhle části kraje zatím na podobné úrovni chybělo.

Potvrzuje to hejtman Martin Červíček z ODS. „Z mého pohledu je to naplnění našeho cíle. Že v těch mikroregionech chceme pokrývat sociální péči nejen s dostatkem kapacit, ale soustřeďujeme se také na odlehčovací služby, na terénní podporu a tak dále. To je naše strategie a při otevření moderního objektu, který je uživatelsky velmi příjemný pro klienty, jsem vždy moc rád, že se nám něco takového podařilo.

Čtěte také

Novým Domovem pro seniory v Žacléři nic nekončí, v Královéhradeckém kraji chybí v podobných zařízeních stovky lůžek. Hejtmanství to dobře ví a dál pokračuje v navyšování kapacit podle přijatého strategického plánu.

„Brzy se možná potkáme v Hajnicích, kde bude zařízení pro zdravotně postižené. Nedávno jsme byli na Roudničce a připravujeme další seniorská zařízení pod domovy v Borohrádku, kde jsme nedávno také otevřeli nová, specializovaná lůžka i s novými technologiemi. I vedle ve Žďáru nad Orlicí připravujeme další stavbu. A máme i další záměry pro domov Humburky, který budeme rozšiřovat. A vedle toho podporujeme i záměry jednotlivých měst, říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Krajská pomoc doputuje například do Broumova, Nové Paky nebo Nového Bydžova, Evropské dotace pak pomůžou v Národním plánu obnovy v Rokytnici v Orlických horách nebo ve Vrchlabí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související