Kraj plánuje do roku 2026 zvýšit téměř o 1 000 počet lůžek v pobytových zařízeních pro seniory

17. únor 2023 08:11

Pobytová zařízení v Královéhradeckém kraji jsou dlouhodobě plně obsazená. Ročně přijímají na 900 žadatelů do domovů důchodců a přibližně 220 do domovů se zvláštním režimem. Do roku 2026 se má zvýšit počet lůžek o 970. 

Jak se tento cíl daří naplňovat, na to jsme se zeptali Martiny Berdychové, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje, která je zodpovědná za oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu.

Jaká je současná situace v krajských domovech pro seniory - jsou vůbec nějaká volná místa? Pokud ano, kolik?

Čtěte také

V pobytových zařízeních máme lůžka maximálně využita. Čekací doba je různá a závisí hlavně na aktuálním stavu a potřebnosti toho jednotlivého klienta, kterého potřebujeme do zařízení umístit.

Jak dlouhá je v průměru čekací doba na umístění v zařízeních?
Na to se opravdu velmi těžce odpovídá, je to různé. Záleží na každém zařízení i jeho poloze. Ale samozřejmě pro nás je nejdůležitější aktuální stav. Pokud je například pacient v nemocnici už tři měsíce a potřebujeme ho přemístit, tak má přednost v těch zařízeních.

Počítá kraj s rozšiřováním kapacit domovů pro seniory, případně ve kterých městech?
Určitě budujeme nová zařízení, jak se dá. Nejen Královéhradecký kraj, ale přistoupili jsme k tomu, že pomáháme i finančně dalším projektům, které třeba realizují jednotlivá města.

Čtěte také

Nedávno jsme otevřeli přes 50 lůžek v Tmavém Dole na Trutnovsku, připravujeme otevřeních nových lůžek v Žacléři. otevírali jsme nová specializovaná lůžka pro klienty s demencí v Borohrádku.

Jsme zapojeni do projektů v Broumově, takže těch záměrů je poměrně hodně. A vedle toho jsou i záměry poskytovatelů z komerčního sektoru, o kterých uvažujeme, že je pustíme do sítě poskytovatelů sociálních služeb. Dáme jasné parametry a očekáváme, že klient ani nepozná, jestli je v zařízení, které provozuje veřejný nebo soukromý zřizovatel.

Od letošního 1. ledna mohly domovy seniorů zvýšit ceny za ubytování a stravu - udělaly to a projevilo se to případně na zájmu o umístění?
Na zájem o umístění to určitě nemá žádný vliv, protože klient má vždy jistotu v tom, že mu zůstane část jeho důchodu k dispozici. Tedy i když nemá na úhradu pobytu a stravy v domově, tak to jde na vrub onoho zařízení. Tedy to rozhodně není překážkou pro získání místa v pobytovém zařízení.

Čtěte také

Lidé to zvládají stejně jako předtím, protože jim skutečně ty prostředky zůstávají. I když na tu úhradu by teoreticky neměli, tak mohou do zařízení nastoupit. A s tím rozdílem v penězích si musí zařízení poradit. Ale zvýšil se také příspěvek státu na poskytovanou péči.

Takže zvýšení cen některých úhrad nemá vliv na to, že by si to nemohl některý klient dovolit.

Neuvažujete o vzniku databáze volných míst v domovech pro seniory - jako má třeba Středočeský kraj?
Neuvažujeme o vzniku databáze volných míst, ale určitě připravujeme registr žadatelů mezi jednotlivými zařízeními. Aby se nemuselo tolik dělat sociální šetření a jednotlivé domovy důchodců si mohly mezi sebou vyměňovat informace. Což by bylo jistě plus jednak pro provozovatele, ale samozřejmě také pro klienty.

autoři: Karel Sladký , Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související