Trutnovská nemocnice má pro dárce plazmy připravenu speciální odměnu. Čerstvý jablečný štrůdl

24. březen 2024 08:11

Udělat dobrou věc a zároveň si pochutnat. To je netradiční nápad trutnovské nemocnice. Chybí jí dárci krevní plazmy, nové se příliš nedaří získat, proto přichází s odměnou. Kdo přijde každou středu, čeká ho kromě poukázky do bufetu také čerstvý jablečný štrůdl, který pečou v nemocniční jídelně. 

Tím ale odměny nekončí, další překvapení chystá vedení zdravotnického zařízení zhruba za měsíc. „Středa je takový nejslabší den v týdnu, kdy chodí dárců méně. Snažíme se proto udělat tento den takový zábavnější a proto pořádáme různé akce, většinou s nějakou drobnou pozorností,“ říká primář transfuzního a hematologického oddělení trutnovské nemocnice Josef Kunčar.

Čtěte také

Dárce musí nejdříve projít vyšetřením u nemocničního lékaře. Pokud je vše v pořádku, tak potom zdravotní personál posílá klienty přímo do odběrové místnosti.

Tady je vidět několik míst najednou. „Máme zde 10 odběrových křesel. Je tedy možné, aby přišlo 10 lidí najednou k odběru, vysvětluje vrchní sestra Jitka Valášková.

V tuto chvíli jsou obsazena 4 křesla. Ale čekárna je plná. „Zeptám se na celé jméno a ročník narození. Tak pane Soukupe, dáme manžetu na ruku, položte se a zkuste, jak se vám bude ležet. Chcete to nějak upravit?

Do křesla usedl dárce, pan Petr. „Chodím sem zhruba jednou za měsíc. Už 35 let. Pokud je člověk zdravý, tak to dělám proto, že tyto tekutiny ještě neumí věda nijak nahradit. Tak si myslím, že by o tom dárcovství měl přemýšlet každý zdravý člověk.

Čtěte také

A je pro něj důležité, jestli za darování plazmy dostane nějakou odměnu? „Každý benefit je samozřejmě příjemný, nicméně kvůli tomu to člověk určitě nedělá. Dnes z nemocniční jídelny dorazil také čerstvý štrůdl. „To jsem se tedy krásně trefil. Budu se na štrůdl moc těšit.

Dárce po odběru míří do místního bufetu. „Nemocnice připravila pro dárce sladký štrůdl. Každý dostává samozřejmě jen jeden kousek, máme jich připraveno na dnešek 60 kusů. Tak uvidíme, jak nám to vyjde, usmívá se pracovnice bufetu Zuzana. Pan Pavel už je po odběru. A dostal dnešní bonus. „Jablečný štrúdl. Dám si ho rád. Já sladké zbožňuji.

Trutnovská nemocnice se snaží dárce plazmy neustále motivovat a proto pro prvodárce chystá už od poloviny dubna další překvapení. To ale teď ještě nebudeme prozrazovat.

Spustit audio

Související