Při rehabilitacích v trutnovské nemocnici pomáhá pacientům trakční stůl

10. leden 2023 07:53

Pacientům Oblastní nemocnice Trutnov pomáhá při rehabilitaci tzv. trakční stůl. Ten v sobě kloubí jemnost a přesnost fyzioterapeuta a sílu stroje. Během terapie na trakčním stole se pod ležícím pacientem lehce pohybují desky a tím se jemně natahuje problémová část páteře. 

Trakční stůl je v místnosti oddělení rehabilitace Oblastní nemocnice Trutnov. Na vlastní kůži si ho vyzkouší náš reportér.

Čtěte také

Na starosti mě má vedoucí fyzioterapeut Blanka Tesnerová. „Můžete se u nás položit, hlavu si dáte mezi ta dvě madla. A připevním vás přes čelo.“

Stůl hodně připomíná běžné rehabilitační lehátko, ale speciálně upravené. Součástí jsou třeba speciální popruhy, právě v nich mám teď upoutanou hlavu. Blanka Tesnerová mezitím na dispeji nastavuje program, který mě bude léčit.

„Nastavuji čas a tah, který na vás bude působit. Na oblast krční páteře. Do ruky vám ještě dám bezpečnostní tlačítko. Pokud by se něco dělo, tak jeho zmačknutím celou proceduru okamžitě zrušíte.

Tah nastupuje postupně a jeho působením se uvolňují meziobratlové prostory a také měkké tkáně.

Po chvíli cítím tah v krční páteři. „Natahuje vás zařízení, na kterém máte položenu hlavu. To je připojeno na kladku, která je řízena počítačem. A přesně řídí sílu samotného tahu.

Čtěte také

Délka cvičení je různá, většinou deset až patnáct minut. Nový přístroj má trutnovská nemocnice k dispozici necelé dva měsíce. Za tu dobu s ním mají velmi dobré zkušenosti, potvrzuje primářka rehabilitačního oddělení Silvie Šidáková.

„Zkušenosti jsou výborné. Samozřejmě po propagaci našeho přístroje se nám přihlásila spousta zájemců. Takže já trošku musím ten zájem brzdit v tom smyslu, že to není žádný nový zázrak.

„Jde vlastně jen o nový přístroj, který využívá staré zkušenosti. Určitě největší efekt se ukazuje u akutních stavů, například pokud má někdo akutní bolesti zad, tak už při první nebo druhé terapii cítí opravdu úlevu. Tam je to markantní, dodává Silvie Šidáková.

Spustit audio

Související