Svinovské mosty v Ostravě půjdou znovu do opravy. Práce začnou na jaře

16. leden 2019 04:50

Na frekventované silniční mosty v ostravské části Svinov se po sedmi letech znovu vrátí dělníci. Podle krajských silničářů je třeba opravit další z celkem čtyř přemostění. Řidiči přitom mají ještě v čerstvé paměti dlouhodobé dopravní komplikace při poslední rekonstrukci, kdy se jezdilo jenom v jednom směru.

„Všude jsou kolony, nedá se to ani objet. Když tady ta situace nastala, je to špatné,“ stěžovali si před sedmi lety řidiči při opravě Svinovských mostů.

Pět miliard na dopravní stavby. Kraj opraví mosty v Ostravě, železničáři obnoví koridor

Stavba dálnice D48

Více peněz na dopravní stavby slibuje na příští rok Moravskoslezskému kraji stát. Z pěti miliard korun půjde největší balík na obchvaty a dostavbu dálnice D48. Na železnici se začnou opravovat první úseky koridoru postavené na počátku století.

Já teď stojím pod navazujícími mosty nad železniční tratí, nade mnou jezdí auta a tramvaje a dívám se na masivní ocelový nosník. V délce asi pěti metrů na jeho rohu je zřetelná rez. A to je důvod, proč se tady bude letos znovu opravovat.

„Je nutné spravit izolaci, protože do toho mostu v podstatě zatéká a tím pádem se znehodnocuje nosná konstrukce, která je ocelová,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy silnic Moravskoslezského kraje Jan Lukšo.

Most dostal známku 5 ze sedmibodové škály a jeho stav tak označují silničáři za špatný. Oprava začne na přelomu března a dubna. Náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS) říká, že na rozdíl od komplikované rekonstrukce před lety bude tentokrát most otevřený z obou stran.

„Tato oprava nebude znamenat křížení s tramvajovou tratí, takže bude pořád průjezdný jeden pruh v každém směru a doprava by měla být plynulá. Budeme jednat se zhotovitelem, aby přechody mezi vyfrézovaným a nevyfrézovaným povrchem byly povlovné, aby lidi neměli důvod zastavovat a mohli kontinuálně projíždět,“ dodává Unucka.

Rez na nosníku mostu

Hotovo má být na konci roku. Zřejmě ale ne na dlouho. Silničáři už plánují opravu dalšího mostu o půl kilometru dál přes Odru. Má také známku 5. „Tam jsou obdobné závady,“ potvrzuje Jan Lukšo.

Kdy se začne na klíčové ostravské spojnici kopat potřetí, bude záležet na přidělení potřebných financí.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související