Statistiky ve Zlínském kraji ukazují realitu. Covid-19 je nebezpečnější než běžná chřipka

15. říjen 2020

Covid-19 způsobuje vážné zdravotní komplikace, na rozdíl od chřipkových epidemií více lidí skončí na jednotkách intenzivní péče a zemře.

Srovnání dat hygieniků ve Zlínském kraji týkající se současné situace s onemocněním covid-19 a chřipkových epidemií za poslední čtyři roky ukazují, že nový typ koronaviru způsobuje mnohem větší problémy.

Ve zdravotnictví to je v obsazení lůžek intenzivní péče a nasazení personálu, koronavir není zatím nijak omezený sezónně a umírá na něj výrazně více lidí než na běžnou chřipku.

Čtěte také

Statistiky nemoci covid-19 ve Zlínském kraji ukazují, že ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje bylo k 15. 10. hospitalizovaných 204 covid pozitivních pacientů, z nich je nyní na umělé plicní ventilaci 27. Přitom ještě v neděli bylo v nemocnicích 130 pacientů s covid-19.

Ve Zlínském kraji v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 53 lidí (ráno 15. 10.). Nárůst úmrtí je přitom velký, od března do záři zemřelo v kraji devět lidí.

U chřipkových epidemií v letech 2016 až 2020 onemocněly v kraji tisíce lidí. V nemocnicích jich ale skončily ve vážném stavu na jednotkách intezivní péče jen desítky ročně. Například v roce 2016 to bylo patnáct lidí, předloni to bylo 13 lidí a loni 10 lidí.

A výrazně méně bylo i úmrtí. Nejhorší situace byla za poslední dobu v roce 2016, kdy zemřelo deset lidí. Loni to byly tři lidé, letos zemřel na komplikace spojené s chřipkovou epidemií jeden člověk.

Čtěte také

Před podceňováním koronaviru varují i lékaři z nemocnic, které zažívají nápor pacientů s covidem-19.

„Rychle a nekontrolovaně se šíří. Je nevyzpytatelný, chová se jinak na začátku roku a jinak teď. Způsobuje vážné komplikace, hlavně v oblasti plic. A část pacientů vyžaduje tu nejintenzivnější péči, což je umělá plicní ventilace,“ vysvětluje ředitel Uherskohradišťská nemocnice Petr Sládek. Právě tato nemocnice patří mezi nejpostiženější zdravotnická zařízení v zemi. Na Uherskohradišťsku je za posledních sedm dní téměř 616 nových případů nemoci v přepočtu na 100 000 obyvatel, což je nejvíce mezi okresy v Česku. 

A co říká Petr Sládek na diskuse, zda se umírá na covid nebo s covidem? „To je slovíčkaření. K nám přijdou pacienti, kteří mají vážné komplikace a potřebují pomoc, naším cílem je je zachránit. Rodinám pacientů nebo i jim samotným je to jedno, s čím jsou nemocní, oni bojují o život. Bavit se o tom, na co lidi umírají, je otázka spíše politická. My se neptáme, jestli léčíme na covid nebo něco jiného,“ uvedl.

V Uherskohradišťské nemocnici mají obavy z nástupu chřipkových onemocnění a jeho souběhu s nákazou koronavirem. 

„Obáváme se teď úplně všeho, tedy i nástupu chřipky. Obáváme se, že nebudeme vědět, co bude chřipka a co covid–19. Bojíme se, že těch případů tak bude víc a kapacita nemocnice bude přeplněná,“ dodává Petr Sládek.

Spustit audio

Související