Před 76 lety se narodil Karel Kryl. Ve své rodné Kroměříži zažil komunistickou zvůli

12. duben 2020 07:11

Básník a písničkář se nedožil ani padesáti let.

Hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu se narodil a první třináct let prožil v Kroměříži. Měl s ní spojené příjemné chvíle, ale i takové, které jeho duší otřásly. Už čtyři a půl roku je v centru města otevřená stálá expozice Karla Kryla

Expozice je důstojnou poctou Karlu Krylovi. Nejedná se rozhodně o typickou muzeální záležitost. Spíš o pocitovou, plnou symbolů.

Krylovo vnitřní bezdomoví, ten jeho pocit, znázorňuje kolejiště směřující do dáli. Lemují ho kufry plné Krylových textů. Zajímavou symboliku mají básně, které najdeme jako součást podlahy. Ty texty jsou současně lidmi čtené, ale také pošlapané. Jsou tu ale i skutečné Krylovy předměty. Například jeho židle, kytara, košile, psací potřeby, nebo také příklady grafické tvorby.

Na jednu stranu obdivoval nádherná zákoutí města se zámkem, zahradami, historickými uličkami. Měl tu kamarády. Na straně druhé ale viděl, jak tiskárnu jeho rodičů komunisté likvidují.

Tiskařské stroje tehdy komunisté nechali odvést do šrotu. Rodina se musela přestěhovat do suterénu neudržovaného domku v Pavlovské ulici, později ulici kapitána Jaroše. Tam má Karel Kryl bustu. Jeho rodným místem ale byl dům v ulici Březinova. Na něm je už pět let pamětní deska. Když bylo Karlovi třináct let, s Kroměříži se rozloučil.

Jemu a jeho sestře jako jedničkářům učitelé řekli, že jsou prý zralí akorát na práci do dolů nebo do kravína a že jim nedovolí dál studovat. Rodina se potom odstěhovala do Nového Jičína a Kryl se do svého rodiště podíval až po sametové revoluci.

autor: pes

Související