Sklárna Květná ve Strání ukončí výrobu ručního skla a propustí většinu zaměstnanců

11. prosinec 2023 16:46

Sklárna, kterou před 230 lety ve Strání na Uherskohradišťsku založil kníže Alois I. z Lichtenštejna, ukončí na konci ledna výrobu ručního skla. Výpověď dostane 85 zaměstnanců.

Ředitel sklárny  Květná ve Strání Marek Mikláš oznámil k 31. 1. 2024 konec výroby ručního skla. Důvodem je podle něj nárůst cen energií v minulých letech a snížená konkurenceschopnost sklárny.

Společnost Cerva Bohemia, která je majitelem sklárny, loni skončila ve ztrátě převyšující 28 milionů korun. Devadesát procent výrobků sklárna vyváží, a podle Mikláše kvůli vysokým cenám energií nemůže konkurovat. Náklady na energie sklárně od roku 2022 stouply o 14 milionů korun.

Podnik propouští 85 zaměstnanců. Těm nyní běží dvouměsíční výpovědní doba. Podle nezávislého starosty Strání Antonína Popelky jsou sklárny největším zaměstnavatelem v obci a propuštění skláři budou jen těžko shánět práci.

Majitel sklárny uvedl, že by se provoz mohl za rok obnovit. Podmínkou ovšem je zajistit financování pro stavbu automatické linky. 

Výroba skla ve Strání nekončí poprvé. V roce 2001 ukončení výroby v továrně, která v té době patřila společnosti Crystalex, provázely potyčky zaměstnanců s policií. Výroba pak byla ve sklárnách obnovena v roce 2002. Firma potom několikrát změnila majitele a počet zaměstnanců se postupně snižoval. Po poslední vlně propuštění před pěti roky se počet pracovníků snížil na současných 87.

Spustit audio

Související