V luxusních vozech značky Rolls Royce bude vybavení ze Sklárny Květná

18. srpen 2021 11:10
Zprávy ze Zlínska

Sklárna Května ze Strání na Uherskohradišťsku bude dodávat nápojové sklo do automobilů Rolls Royce.

V luxusních vozech značky Rolls Royce bude část vybavení ze Sklárny Květná. Firma ze Strání na Uherskohradišťsku do vozidel dodá lahve a sklenice na bourbon a také sklenice na šampaňské. Roční zakázka je v hodnotě stovek tisíc korun, každý měsíc sklárna pošle automobilce zhruba sto sad. Pro britskou automobilku bude sklárna nápojové sklo vyrábět opět po sedmnácti letech.

Ručně vyráběné sklenice z Květné se objeví i na letošní světové výstavě Expo, která by měla v Dubaji začít 1. října. "Vybavujeme teď restauraci v českém pavilonu, takže kdo pojede na výstavu Expo, bude určitě pít z našeho skla," říká ředitel sklárny Marek Mikláš.

Šampaňské, sekt

Sklárna Květná

Sklárna v Květné, která je částí obce Strání, vyváží své výrobky do více než 50 zemí. Na export jde zhruba 90 až 95 procent výrobků. Podstatná část produkce směřuje do Rakouska a Německa. Sklo z moravsko-slovenského pomezí je však k dostání ve většině evropských zemí a například také v USA.
Sklárnu v Květné založil na konci 18. století kníže Alois z Lichtenštejna. Za dobu své existence vystřídala řadu majitelů. V době největšího rozkvětu v ní pracovalo 550 lidí, nyní má 85 zaměstnanců. Od roku 2018 je vlastníkem sklárny společnost Cerva Bohemia.

 

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související