Sexuální zneužívání zažilo až 400 tisíc španělských nezletilých, tvrdí místní ochránce práv

5. listopad 2023

Španělští biskupové odmítli údaje o zneužitých dětech v církevním prostředí, které zveřejnil španělský ochránce práv. Biskupové se nicméně omluvili za utrpení, které mohli způsobit církevní činitelé.

Sexuální zneužívání v církevním prostředí podle španělského ochránce práv zažilo 400 tisíc nezletilých, což je jedno procento Španělů. Na církevní prostředí jinak připadá zhruba desetina všech případů sexuálního zneužití dětí ve Španělsku.

Čtěte také

Nejčastějšími oběťmi v církevním prostředí byli chlapci. Odhad, o kterém informoval deník El País, se zakládá na hloubkovém průzkumu na vzorku 8 tisíc respondentů.

Samotná správa veřejného ochránce práv obsahuje výpovědi zhruba 500 údajných obětí. Svědectví těchto lidí ukázala devastující dopad sexuálního zneužití na jejich život.

Přesto španělští biskupové tento týden tato čísla odmítli. Podle mluvčího španělských biskupů jde i o lidi jiných vyznání, ačkoli katolická církev byla ve Španělsku dlouhá léta dominantní, hlavně ve vzdělávacím systému. Poukázal také na to, že žádný biskup nebyl oficiálně obviněn.

Předseda španělské biskupské konference označil údaje uváděné tiskem za lež, ale zopakoval žádost o odpuštění obětem za bolest způsobenou některými členy církve.

Víc se dozvíte ve Vertikále.

autoři: Adam Šindelář , fos
Spustit audio

Související