Šikana vždy byla, je a bude. Jen ji musíme hasit hned v zárodku, shodují se zkušení učitelé

28. duben 2024

„Šikana není pud, pudové je to, že potřebujeme mít pocit bezpečí, někam patřit,“ tvrdí Ivana Remková, zástupkyně ředitele Základní školy a gymnázia Navis. „Ale v každé skupině, kam přijdete, je vždy nějaký vůdce. Učím už nějakých 35 let a vidím, že se v každé třídě nějaký ten vůdce vyprofiluje – buď je to skaut, který hraje na kytaru a ostatním pomáhá, nebo je to někdo, kdo nemá stejné morální hodnoty a ostatní děti se ho bojí, nebo začnou adorovat,“ dodává.

František Tichý, ředitel Gymnázia Přírodní škola, souhlasí a tvrdí, že člověk má v sobě potřebu dominovat, nebo se v kolektivu prosadit.

„Ale pak záleží na prostředí a na hodnotách. Jestli to ,být in‘ znamená jen být uznáván, protože někomu druhému ublížím, ,sejmu ho‘, anebo naopak vyniknu tím, že někomu pomůžu.“

Čtěte také

„Prostor výchovy pak není v tom, člověka zatlouct do země, když je aktivní, ale přesměrovat jeho aktivitu na něco pozitivního,“ myslí si ředitel Tichý.

Oba se také shodují, že šikana vždy byla, je a asi i bude. „Teď jde o to, abychom ji udrželi v nějakých mezích,“ myslí si Remková.

Ředitel Tichý klade důraz na společné činnosti mimo školní lavice, na to, aby se děti střídaly v různých sociálních rolích, na skupinové aktivity a vliv patronů.

Remková pak zdůrazňuje, jak je důležitá součinnost všech složek a trvalá trpělivá práce na vzájemné důvěře. Sebemenší náznaky šikany by se měly hasit hned v zárodku.

Víc se dozvíte v debatě Vertikály Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.