Hledat Boha v mikroskopu nebo dalekohledu by nebyla správná teologie, říká jezuita a astronom Gábor

15. říjen 2023

Nejdřív vystudoval částicovou fyziku, pak filosofii a teologii. Od roku 2010 působí ve Vatikánské observatoři. „Kněžství a vědecká dráha jdou dohromady velmi dobře, protože základ u vědy spočívá v tom, že se snažíme dobrat pravdy o stvoření,“ říká jezuita a astronom Pavel Gábor.

„Je to samozřejmě záležitost, která postupuje velmi pomalu, je tedy velmi těžké tam najít nějaké jednoznačné kritérium, podle kterého věda už dosáhla něčeho,“ pokračuje.

„A pokud jde o církev, tak to je taky taková velmi pomalá instituce svým způsobem a snaží se zprostředkovat nějaké ty pravdy, něco, co by člověku umožnilo lépe chápat svět. Zatímco u vědy se jedná spíš o různé mechanismy. Ale jedno s druhým je komplementárně spjaté.“

Čtěte také

Gábor připomíná, že už v prehistorii astronomii dělali často různí kněží. „Takže ta spjatost s povznášejícími pohledy do nebes je dost jasná.“

Hledat Boha v mikroskopu nebo dalekohledu by ale podle něj nebyla správná teologie. „Bůh je transcendentní a nechává člověku svobodu. Takže to, co víme z našich dlouhých dějin spásy, že Bůh s člověkem jedná, ale nedělá to tak, že by se člověku vnucoval.“

„Bůh člověka respektuje v jeho svobodě, takže si myslím, že je malá pravděpodobnost, že bychom někde v nějakém vědeckém přístroji našli jednoznačný důkaz boží existence,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Adam Šindelář.

Papež František vyzval světové lídry, aby se zavázali plnit klimatické cíle. O novém ekologickém dokumentu budeme ve Vertikále mluvit s koordinátorkou Žít Laudato si' Česká republika Světlou Hanke Jarošovou. Probereme odpovědi Vatikánu na otázky Dominika Duky, zda smí rozvedení lidé žijící v novém svazku k přijímání. A Francie zakázala svým olympijským reprezentantkám nosit šátek. Poslechněte si celý magazín Vertikály.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.