Religionista: Do české politické kultury se čím dál víc dostávají témata úzce spjatá s náboženstvím

11. červen 2023

Manželství pro všechny – slova, která v sobě skrývají problém léta probublávající pod povrchem. Téma konečně doklopýtalo do Sněmovny, ale nad jeho dalším osudem zůstává i tak velký otazník. Uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry má totiž své příznivce i odpůrce doslova napříč politickým spektrem. Jak se k němu staví zdejší církev?

„Pokud se něco nezměnilo, tak katolíci jsou samozřejmě výraznými odpůrci stejnopohlavního manželství a myslím si, že v českém prostředí je to prostě ukázka jisté konzervativnosti církevní větve, protože v některých katolických zemích, jako je Španělsko nebo Irsko, už stejnopohlavní manželství funguje,“ hodnotí Lukáš Jelínek, politický analytik a pedagog.

Čtěte také

Na nedávném synodu ale čeští evangelíci umožnili svým kněžím, aby dávali stejnopohlavním svazkům požehnání. „Je to v našem církevním prostředí určitá rozbuška, první vlaštovka, na kterou se můžou nabalovat i některé další.“

„Hodně to souvisí i s tím, že česká veřejnost je přece jen liberálnější než v ostatních srovnatelných zemích střední a východní Evropy,“ dodává Jelínek.

Religionista a vysokoškolský pedagog David Václavík dlouhodobě odborně sleduje vztah náboženství a moderní společnosti. Podle něj se ukazuje, že téma manželství pro všechny je pro církevní kruhy do jisté míry zástupné. „Pomocí něj se snaží vymezovat vůči nějakému typu moderny, můžeme ji zjednodušeně nazvat liberálně-sekulární moderna.“

„A zkouší, do jaké míry tato verze moderny a společnosti na ní založené bude ochotna ustupovat, přizpůsobovat se,“ vysvětluje Václavík.

Čtěte také

„Tady evidentně vidíme i u organizací typu Aliance pro rodinu a dalších, že je to taková ta snaha postupně posouvat hranice, kam až nebo jakým způsobem budeme třeba nově definovat nebo redefinovat vztah mezi politikou a náboženstvím.“

„Je to ještě zajímavé v tom, že to ukazuje i posun, jak se do české politické kultury dostávají témata úzce spjatá s náboženstvím, která by třeba ještě před 10 15 lety byla úzce spojována s jednou politickou stranou, lidovci, ale nyní vidíme, že začínají ovlivňovat politickou diskusi napříč spektrem,“ dodává Václavík.

S tím souhlasí i Jelínek. „My jsme si už několikrát mohli všimnout, že téma manželství stejnopohlavních párů je často používáno jako téma zástupné pro to, aby se některé politické strany alespoň částí nebo nějakým svým křídlem přiblížily, dejme tomu, k mladším voličům nebo k nějaké voličské kategorii.“

Poslechněte si celou debatu Vertikály v audiozáznamu. Moderuje Eva Hůlková.

V první části Vertikály probereme, že slavnou ikonu Andreje Rubljova Svatá trojice převezly ruské úřady o minulém víkendu z Treťjakovské galerie do chrámu Krista Spasitele. V co věří nevěřící? Tuto otázku si položili výzkumníci v deseti zemích světa, mezi nimiž byla také Česká republika. Představíme, s jakými odpověďmi se výzkumníci nejčastěji setkávali. V Telči otevřela nová stálá expozice s díly Míly Doleželové. Spojuje v nich duchovní a romskou tématiku. Moderuje Naděžda Hávová.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související