Senioři v Kardašově Řečici mají k dispozici sedm nových bytů

23. srpen 2018 07:23

Dostupné bydlení najdou senioři z Kardašovy Řečice i ve svém městě. Radnice postavila na místě jednoho z nejstarších domů novostavbu se sedmi malometrážními byty. Ještě než stavbu zkolaudovala, vytvořili zájemci o bydlení pořadník.

„Byty jsou, dá se říct, nadstandardně vybavené. Mají vestavěné skříně, ledničku, sporák. Skutečností je, že senioři potřebují hlavně tu postel a asi nějaký stůl a dá se tady bydlet,“ vysvětluje starosta Petr Nekut.

Byty pro seniory postavilo město za 15 milionů korun, a to bez dotace. „Chceme, aby naši senioři nemuseli předčasně odcházet z našeho města, ale aby tady mohli, pokud jim to zdravotní stav dovolí, v klidu dožít. Poptávka po těchto bytech byla a my jsme se snažili tomu samozřejmě vyjít vstříc,“ dodává starosta.

Do nového domova už se těší osmašedesátiletá Alena Jeníčková, která teď žije sama v domě v Pleších. „Zůstala jsem tu sama v celé bytovce a vytápět a všechno je problematické. Navíc jsem nemocná, když mám období, že je mi špatně, tak jsem ráda, že si dojdu udělat základní věci. Myslím, že tam to bude dobré. Nakonec ještě vnučka bude ve škole naproti, tak bude moct zaskočit na návštěvu,“ říká.

Senioři chtějí v supermarketech nízké ceny, široké uličky a blízko zastávku MHD

Seniorka v supermarketu

Zhruba dvě stovky seniorů vyplnily anketní lístky týkající se nakupování. Je to součást soutěže Obchod přátelský k seniorům a osobám se zdravotním postižením, kterou pořádá Sdružení pro ochranu spotřebitelů Jihočeského kraje a Seniorská občanská společnost.

V nových bytech v Kardašově Řečici si lidé také budou moci objednat sociální služby, jako je třeba úklid nebo nakupování. Zároveň budou mít k dispozici takzvané bezpečnostní tlačítko. „Je v koupelně a je to v podstatě takové pohotovostní tlačítko, které upozorní sousedy, případně správce,“ ukazuje Petr Nekut.

Do nových bytů se senioři začnou stěhovat na konci srpna. Během dalších dvou měsíců nechá město upravit i dvůr domu, aby tam obyvatelé měli společné posezení a mohli třeba grilovat.

Spustit audio

Související