S německou spisovatelkou o českém skladateli v americkém městě

19. leden 2024

Barbara Ortwein byla učitelkou na plný úvazek na střední škole ve Winterbergu, po odchodu do důchodu ale ale přestěhovala do Prahy. Tam vedla studentské výměnné programy v USA.

Ve státě Texas se inspirovala k napsání historických románů o emigraci Němců do Ameriky ve druhé polovině 19. století. Svůj poslední román Léto 1893 ve Spillville věnovala pobytu Antonína Dvořáka v tomto městě.

V dalším příspěvku se vydáme do saského pohraničního města Olbernhau, kde nově zavádějí poplatek pro návštěvníky města. Turisté za to získají některé výhody.

Ve výročí týdne si pak připomeneme grafika Otto Möhwalda, jednoho z nejvýznamnějších sasko-anhaltských výtvarníků, který se narodil 19. ledna 1933 na Labské ve Špindlerově Mlýně.

Na úplný závěr přidáváme ještě pozvánku. V prosinci byla v historické budově Národního muzea v Praze slavnostně zahájena výstava Baroko v Bavorsku a Čechách. Návštěvníci na ní mohou spatřit nejvzácnější umělecké skvosty baroka ze 17. a 18. století české a bavorské provenience. Jde o více než 200 evropsky mimořádných sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, architektury, hudby, divadla či vědy. Navštívit ji můžete až do 8. května.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio