Rybí filety v jogurtu

Že se dají řízky naložit do jogurtu, to už víme, stejně jako to, že pak bývají křehčí, šťavnatější a vůbec mnohem chutnější! A ona se úplně stejně dá vylepšit i ryba.

Jestli někdo ve vašem okolí ryby odmítá, protože mají kosti, zkuste pořídit filetovanou tresku, v ní by kosti být neměly. Při vaření navíc rybí maso dochutíme tak, že se bude olizovat každý.

Ingredience
  • 600 g filetované tresky
  • 140 g bílého jogurtu
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • (nebo chilli koření z mlýnku)
  • sůl, pepř

Zásadní je, aby z ryby necrčela voda – pokud je pořizujeme mražené, necháme je předem povolit a přebytečnou vodu vymačkáme. Porce ještě osušíme třeba papírovou nebo látkovou utěrkou. Pak je nasolíme, lehce opepříme a naložíme do jogurtu. Ten ještě vylepšíme pikantním kořením, takže kromě prolisovaných stroužků česneku do něj nastrouháme i kousek zázvoru a trošku citrónové kůry. Pro strávníky, kteří zase třeba nechtějí zázvor, můžu doporučit chilli koření – pikantní výsledek je zaručen v obou případech.

Necháme odležet nejméně hodinu, ale klidně i delší dobu. Když je pak vyndáme, necháme filety okapat, a obalíme. Stačí jen rozšlehané vajíčko a strouhanka. Tenhle trojobal – pikantní jogurt, vejce, strouhanka – pomůže vytvořit po osmažení v rozpáleném oleji chutné jídlo. K rybím řízkům se hodí bramborová kaše nebo vařené brambory.

autor: dak

Související

  • Treska v těstíčku na štědrovečerní stůl

    Čerstvý kapr je prostě vánoční jídlo. Někomu ovšem kosti a chuť kapra může trochu vadit, a pro ty máme tip od Matěje Papáčka ze žďárského bistra chutě pod lampou.

  • Treska s rajčaty

    O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.

  • Norská treska se špenátem

    Dvakrát týdně bychom si měli dát k jídlu rybu - to doporučují odborníci. Rybí maso má pro nás tolik prospěšných látek, že se dokonce počítají i ryby z plechovky, to...