Pálivé kuře na citrónech
Všimli jste si, jak často se ve filmech říká, že něco chutná jako kuře? Je to takový už letitý vtip, a vlastně to znamená, že kuřecí maso nemá nijak zvlášť výraznou chuť, že je zaměnitelné s čímkoli, pokud jídlo z něj připravíme, jak se říká jalové.
To ale rozhodně nikdo z nás nechce – jídlo si chceme zapamatovat a hlavně vychutnat! Tip na pikantní pečené kuře pro vás mám třeba hned na dnešek, pokud doma najdete následující ingredience.
- 1 naporcované kuře
- 2 pálivé klobásy (chorizo, čabajka)
- 2 paličky česneku
- 1 citron
- 1 balení tmavých oliv
- 50 g másla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl, pepř
Budeme potřebovat kuřecí prsa i s křidýlky a stehýnka, tedy naporcované kuře. Dále jeden citrón, plechovku nebo skleničku tmavých oliv a dvě pálivé klobásky. Stupeň pálivosti záleží na vás, někomu stačí lehce, jiný vyžaduje řádnou ostrost – v každém případě klobásy nakrájíme na kolečka a hodíme do pekáče. Přidáme olivy a oloupané stroužky česneku ze dvou palic. Ukrojíme proužek másla, asi pět deka a přidáme do pekáče, a citrón nakrájený na kolečka.
Všechno promícháme, ať se chutě prolnou! Kuřecí maso nasolíme ze všech stran, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Položíme také do pekáče, podlijeme vodou a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů. Upečeme doměkka a podáváme – s chlebem, brambory či rýží, tady už to záleží na tom, čemu dáte přednost.
Související
-
Kuře v podmáslí
Asi už jste zaslechli o řízcích marinovaných v jogurtu, a tak vás asi příliš nepřekvapí, že podobně dobrou službu nám při úpravě masa udělá i podmáslí.
-
Rychlé kuře s kari omáčkou
Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.
-
Kuře na paprice
Když se zeptám dětí, co by chtěly na oběd, dost často volají, že kuře na paprice. Naštěstí je to jedno z jídel, které je poměrně rychle hotové a chutná všem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.