Říše jablek. V Hostětíně přišli lidé na slavnosti, úroda je letos slabší

29. září 2019 19:12

Jablkům a jablečným výrobkům všeho druhu dnes patřil Hostětín na Uherskohradišťsku. Konal se tam 18. ročník Jablečné slavnosti.

Lidé mohli ochutnat čerstvě vylisovaný mošt, jablka různých odrůd, jablečné moučníky nebo sušené ovoce. Letošní úroda jablek je však slabá, řekla dnes ČTK pořadatelka Hana Machů z ekologického Centra Veronica v Hostětíně.

"Zatímco loni se větve stromů prohýbaly pod tíhou ovoce a nestíhali jsme ho sbírat, letos není na stromech téměř nic. Týká se to nejen jablek, ale i ostatního ovoce, které v sadu máme. Máme sad starých regionálních odrůd a neurodilo se prakticky na žádném stromku," uvedla Machů.

Špatná úroda jablek se projevila také ve vyhledávané hostětínské moštárně, která funguje od roku 2000 a kde si mohou lidé nechat udělat mošt z vlastních jablek. "Letos je to proti předchozímu roku klidnější. Loni se na moštování čekalo tři týdny i měsíc, obsloužili jsme stovky zákazníků. Letos je úroda menší, v okolí je jablek velmi málo," uvedl jednatel moštárny Radim Machů.

Jablečná slavnost v Hostětíně

Moštárnu i například přírodní zahradu, pasivní dům i ekologické stavby si mohli dnes návštěvníci slavnosti prohlédnout. Pořadatelé letos přichystali program tak, aby se návštěvníci více zapojili. "Připravili jsme například výuku valašských tanců nebo jablečné soutěže, máme tady i cvičení jógy, pro děti adrenalinovou věž," uvedla Machů.

Návštěvníky vyhledávaná je ochutnávka moučníků, které upekly tamní hospodyně. "Máme tady 48 druhů, podmínkou je, aby ve všech byla jablka. Nejvíce je štrúdlů, nový je medovník, některé řezy nebo jablečné pyré se sušenkou," uvedla pořadatelka Hedvika Malcová. Lidé mohli ochutnat dorty, muffiny, kynuté koláče, buchty s jablky a ořechy, sušenky nebo různé řezy.

Slavnost v Hostětíně podle Machů původně začala jako přátelské setkání několika lidí z regionu, nyní na akci přijíždí kolem 2000 lidí. "Tematicky přecházíme od ovocnářství k ekologickému vzdělávání v různých směrech," uvedla Machů. Letos se konaly také workshopy zaměřené na domácí kompostování, ekologický úklid, život bez odpadů či nakupování bez obalů.

Hostětín proslavily aktivity směřující k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Obec za ně získala v roce 2007 národní cenu za Česko ve světové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku. V roce 2010 Hostětín navštívil i britský princ Charles.

Jablečná slavnost v Hostětíně
autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK

Související