Kdyby bylo v Česku sto Hostětínů, bylo by dobře. Obec v Bílých Karpatech proslavily ekologické projekty

26. duben 2018

Vesnice Hostětín nedaleko Bojkovic v Bílých Karpatech, kterou před osmi lety navštívil britský korunní princ Charles, je vzorem pro své ekologické projekty.

A Radim Machů, který byl hostem pořadu Apetýt, se významně podílí na úspěších projektů, pomáhal s realizací první kořenové čistírny v regionu a jeho zásluhou byla zachráněna a restaurována 200 let stará sušírna ovoce, která dodnes slouží svému účelu.

Hostětín, kde nyní žije 250 obyvatel, byl přitom malá vesnice odsouzená k zániku. V obci totiž byla stavební uzávěra. A lidé přemýšleli, jak Hostětín zachránit.

„Hodně věcí je vymyšlených, je potřeba jenom to přizpůsobit místním podmínkám,“ říká v rozhovoru Radim Machů, podle kterého právě kořenová čistírna pomohla obec nastartovat k dalšímu rozvoji.

Hostětín púři návštěvě prince Charlese

Postupně se v Hostětíně objevovaly další aktivity jako solární panely na střechách domů, moštárna, obecní výtopna na dřevní štěpku a stavba pasivního vzdělávacího centra Veronica.

Podle Radima Machů je důležité, že všechny ekologické aktivity v Hostětíně fungují a přinášejí prospěch. "Za největší ocenění považuju to, že lidé každoročně do Hostětína jezdí na Jablečnou slavnost," říká Radim Machů.

Akce, která se loni konala pošestnácté, láká do obce návštěvníky ze širokého okolí. Do Hostětína přijíždí na slavnost kolem dva a půl tisíce lidí.

Podle Radima Machů pro Hostětín důležitá spolupráce třeba s britskou ambasádou, která stála i za historickou návštěvou prince Charlese v Bílých Karpatech.

Hostětín nyní slouží jako vzor pro podobné projekty. "Bylo by mnohem lepší, kdyby Hostětín výjimečný nebyl. Bylo by to lepší pro matku Zemi," říká Radim Machů s tím, že by podobných obcí a měst, které využívají ekologické projekty, mělo být v České republice mnohem více. "Kdyby bylo v České republice aspoň sto Hostětínů, bylo by to fajn," dodává Machů.

Hostětín proslavily aktivity směřující k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Obec za ně získala v roce 2007 národní cenu za Česko ve světové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.

autoři: Lucie Hostačná , Tomáš Fránek | zdroj: Český rozhlas

Související