Půjde prosadit výsledek zlínského referenda o vodě? Podle primátora Zlína by se to mohlo podařit do roka

15. říjen 2020

Zlíňané v místním referendu rozhodli, že nechtějí pokračování modelu zdejšího vodárenství, kdy se o infrastrukturu stará město a VaK, ale poplatky za vodu vybírá jiná soukromá společnost.

Referendum o vodě ve Zlíně přineslo jasnou odpověď. Lidé si přejí, aby zisky z provozování vodní sítě v krajském městě putovaly do příjmů společnosti Vodovody a kanalizace Zlín, která se stará o infrastrukturu. Doposud ale všechny zisky šly soukromé společnosti Moravská vodárenská.

Čtěte také

V referendu, které se ve Zlíně konalo společně s krajskými a senátními volbami, hlasovalo 38,32 procenta oprávněných voličů, pro nepokračování provozního modelu bylo přes 81 procent z nich. K platnosti rozhodnutí v referendu bylo potřeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob, což bylo splněno.

Zákon o místním referendu stanovuje, že výsledek referenda je pro orgány obce závazný. Neřeší však, jak se dodržování výsledku referenda domoci, pokud by zastupitelstvo v souladu s ním nejednalo.

V rozhovoru jsme se proto zeptali primátora Zlína Jiřího Korce (ANO), jaký bude další postup.

Jednou z možností podle něj je zkrácení provozní smlouvy. Než se tak stane, je možné vytvořit společný podnik. Jednání jsou však podle něj složitá, ve věci se vede několik soudních sporů o platnosti současného modelu.

Čtěte také

„Buď se dohodneme, nebo budeme řešit soudní spory, které skončí v roce 2034, stejně jako provozní smlouva,“ řekl s nadsázkou v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín Jiří Korec, který cestu dohody považuje za jedinou možnou. „Za sebe mám cíl, abychom našli dohodu v příštím roce,“ dodal.

"Řešíme s Moravskou vodárenskou různé varianty, myslím, že se postupně posunujeme. Moravská vodárenská se chce v rámci udržení dobrého jména dohodnout, což je pozitivní," uvedl také Jiří Korec.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související