Pórková polévka s uzeným
Pórek je národní zeleninou Walesu, ale v české kuchyni má taky své místo.
Suroviny:
1 střední pórek
1-2 mrkve
hrstka tarhoni (tarhoňa – drobná těstovinová zavářka)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
100 g uzeného masa
sůl
pepř
kousek tuku na opečení masa
Postup:
- Pórek očistíme, podélně rozkrojíme a dobře propláchneme, abychom ho zbavili nečistot ze záhybu listů. Nakrájíme na půlkolečka.
- Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme.
- Na másle krátce osmahneme obě zeleniny, zalijeme vodou (asi litr), podle chuti osolíme, opepříme. Přivedeme k varu.
- Hned, jak začne polévka vřít, vhodíme tarhoňu a dovaříme. V závěru lehce zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody. Hustotu řídíme podle vlastní chuti.
- Porce na talíři doplníme kostičkami vařeného uzeného masa, které předtím krátce opečeme. Dobře poslouží i anglická slanina.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.