Pórková polévka s uzeným

Pórek je národní zeleninou Walesu, ale v české kuchyni má taky své místo.

Suroviny:

1 střední pórek

1-2 mrkve

hrstka tarhoni (tarhoňa – drobná těstovinová zavářka)

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

100 g uzeného masa

sůl

pepř

kousek tuku na opečení masa

Postup:

  1. Pórek očistíme, podélně rozkrojíme a dobře propláchneme, abychom ho zbavili nečistot ze záhybu listů. Nakrájíme na půlkolečka.
  2. Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme.
  3. Na másle krátce osmahneme obě zeleniny, zalijeme vodou (asi litr), podle chuti osolíme, opepříme. Přivedeme k varu.
  4. Hned, jak začne polévka vřít, vhodíme tarhoňu a dovaříme. V závěru lehce zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody. Hustotu řídíme podle vlastní chuti.
  5. Porce na talíři doplníme kostičkami vařeného uzeného masa, které předtím krátce opečeme. Dobře poslouží i anglická slanina.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.