Papriky jsou pro naše tělo velice prospěšnou zeleninou
Sýrový chlebíček s paprikami, letní guláš s houbami a paprikami a několik variant leča. Zkrátka papriková kouzla jsou hlavní náplní tohoto vydání Kuchařského čarování.
Jak oloupat papriku? Dejte je do trouby na 180 stupňů na pečící papír a hlídejte chvíli, kdy se na nich začnou objevovat malé puchýřky. To je okamžik, kdy půjde paprika velice snadno oloupat. Ale to není celý postup, ten si poslechněte třeba hned v úvodu Kuchařského čarování. Následuje pak postup přípravy sýrového chlebíčku a slibovaný guláš. Jeho ingredience a postup jsou tady:
Letmí houbový Guláš s lusky
6 porcí - příprava 60 minut
- 400 g směsi čerstvých hub,
- 150 g cibule,
- 100 g sádla,
- 250 g fazolových lusků,
- 250 g brambor,
- 200 g klobásy,
- sůl, sladká paprika, drcený kmín,
- 50 ml smetany,
- hrstku jemných nebo rozmixovaných ovesných vloček, čerstvou majoránku nebo oregano
Na sádle pečte nejprve cibuli, pěkně do zlatova, pak přidejte nakrájené houby, kmín a nechte vše vypéct na tuk.
Nakonec opékání přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zapěňte a vzápětí zalijte trochu vodou případně vývarem. Přidejte brambory nakrájené na drobné kousky a vše osolte a duste zvolna asi 15 minut.
Poté přidejte předem krátce spařené a pokrájené fazolové lusky a duste tak dlouho, až jsou brambory měkké.
Před koncem úpravy vmíchejte do díla trošku ovesných vloček pro zahuštění, tři minuty povařte a nakonec zjemněte vše smetanou. Až na hotový guláš dejte rozpečené klobásky a přiložte chléb.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.