Papriky jsou pro naše tělo velice prospěšnou zeleninou

Sýrový chlebíček s paprikami, letní guláš s houbami a paprikami a několik variant leča. Zkrátka papriková kouzla jsou hlavní náplní tohoto vydání Kuchařského čarování.

Jak oloupat papriku? Dejte je do trouby na 180 stupňů na pečící papír a hlídejte chvíli, kdy se na nich začnou objevovat malé puchýřky. To je okamžik, kdy půjde paprika velice snadno oloupat. Ale to není celý postup, ten si poslechněte třeba hned v úvodu Kuchařského čarování. Následuje pak postup přípravy sýrového chlebíčku a slibovaný guláš. Jeho ingredience a postup jsou tady:

Letmí houbový Guláš s lusky

6 porcí - příprava 60 minut

Ingredience
  • 400 g směsi čerstvých hub,
  • 150 g cibule,
  • 100 g sádla,
  • 250 g fazolových lusků,
  • 250 g brambor,
  • 200 g klobásy,
  • sůl, sladká paprika, drcený kmín,
  • 50 ml smetany,
  • hrstku jemných nebo rozmixovaných ovesných vloček, čerstvou majoránku nebo oregano

Na sádle pečte nejprve cibuli, pěkně do zlatova, pak přidejte nakrájené houby, kmín a nechte vše vypéct na tuk.

Nakonec opékání přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zapěňte a vzápětí zalijte trochu vodou případně vývarem. Přidejte brambory nakrájené na drobné kousky a vše osolte a duste zvolna asi 15 minut.

Poté přidejte předem krátce spařené a pokrájené fazolové lusky a duste tak dlouho, až jsou brambory měkké.

Před koncem úpravy vmíchejte do díla trošku ovesných vloček pro zahuštění, tři minuty povařte a nakonec zjemněte vše smetanou. Až na hotový guláš dejte rozpečené klobásky a přiložte chléb.

 

 

autor: Petr Stupka
Spustit audio