Ostravský dopravní podnik chystá k 130. výročí MHD ve městě desítku akcí

26. březen 2024 09:24

Ostravská městská doprava slaví 130 let od první jízdy. Tehdejší tramvaj byla parní a její trasa vedla v podstatě přes tři města. A možná vás překvapí i to, že kdysi ostravské tramvaje jezdily dokonce přes několik států. Za vším je historie.

Jiří Boháček založil před více než 40 lety Kroužek přátel městské hromadné dopravy a zajímá ho v podstatě všechno, co jezdí. V minulosti dokonce chodil do dopravního podniku vozy umývat. Teď je z něj historik. Vysvětluje, že první tramvaj jezdila přes tehdy tři samostatné obce.

Čtěte také

„V podstatě ta parní tramvaj, ke které vlastně se vztahuje to výročí, byl provoz mezi Přívozem, Moravskou Ostravou a Vítkovicemi zahájen 18. srpna 1894. A bylo to v den narozenin císaře Františka Josefa I., který měl zrovna ten den 64 let, to je taková zajímavost,“ připomíná.

A s cestováním po Ostravě si pohrály i dějiny. „Ty, které jezdily do Svinova, tak vlastně v Nové Vsi, kde byla na řece Odře hranice mezi Československem a německou říší, tak vlastně jezdily do zahraničí. A na opačné straně úzkorozchodné tramvaje, které jezdily z Ostravy do Bohumína, tak vlastně v Hrušově překračovaly hranici nejdříve do Polska a od září roku 1939 do Německa,“ doplňuje Boháček.

Od května do října

Ostravský dopravní podnik přichystal k 130. výročí zhruba 10 akcí. „To vyvrcholení, když to vezmu odzadu, bude 14. záři na Den ostravských dopraváku. Tento den otevřených dveří, jak ho taky nazýváme, tak bude mít zase o něco pestřejší program díky významu toho jubilea. Nicméně týden před tím už pojede takový velmi rozsáhlý konvoj historických vozidel napříč Ostravou,“ říká ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Mimo historické jízdy se dopravní podnik chystá taky zpřístupnit technické zákulisí v některých depech. První akci chystá zatím na 1. května. Jde o exkurzi do vozovny autobusů na Hranečníku. Celý program je na webových stránkách dopravního podniku.

Depozitář historických vozidel
autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související