Očistné a omlazující účinky mladých výhonků chřestu znali už naši prapředkové

V Kuchařském čarování budeme kombinovat různé druhy salátů. Něco jiného je ale vánoční bramborový salát, který je nutné nechat nejlépe do druhého dne uležet. Jsou ale naopak saláty, které se například v restauracích, nebo i domácnostech míchají a připravují až na stole před zraky stolovníků. To vše kvůli čerstvosti.

„Jakákoliv sůl, nebo cokoliv kyselého, tedy citronová šťáva nebo ocet, okamžitě čerstvou strukturu zeleniny změní. Během chvilky pak chutná úplně jinak,“ vysvětluje Petr Stupka.

Omyté listy například jarních salátů čerstvě natrhaných, vydrží delší dobu v lednici přikryté a připravené na přípravu salátu. Ale jen připravené, míchat salát z nich, to si nechte až na poslední chvíli.

Tyto a další tipy si poslechněte online. Ale recept na chřestový salát už si můžete přečíst hned. A nezapomeňte, chřest stojí určitě za to zařadit ho do jarního jídelníčku opakovaně:

Ingredience jsou pro čtyři porce.

Ingredience
  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g rajčat
  • 120 g ředkviček
  • 80 g paštiky z tuňáka
  • 120 g kysané smetany
  • Výhonky řeřichy
  • Sůl, cukr
  • Citronovou šťávu

Zelený chřest na spodní oschlé straně zařízněte nebo odlomte. Případně jeho spodní část oloupejte. Vařte ho krátce ve slané a trochu oslazené vodě. Přibližně 2 minuty aby zůstal na skousnutí stále pevný a křupavý. Po uvaření ho zchlaďte studenou vodou a nakrájejte na libovolné kousky.

Paštiku z tuňáka promíchejte s kysanou smetanou, trochou citronové šťávy nastrouhanými ředkvičkami a podle vaší chuti případně vše lehce osolte. Vzniklý dip pak přelijte přes vychlazený chřest, doplňte výhonky řeřichy, rajčaty a podávejte nejlépe c celozrnným pečivem.

Pro povýšení výživové hodnoty můžete salát doplnit vařenými vejci.  

Délka přípravy 30 minut.

autor: Petr Stupka
Spustit audio