O rozhlednu z tubusu větrné elektrárny u Nového Hrádku na Náchodsku je mezi turisty velký zájem

1. leden 2021

U Nového Hrádku na Náchodsku skončila několik let očekávaná přestavba bývalé větrné elektrárny na rozhlednu. Na vrch Šibeník tak teď míří velké množství turistů. Většina jich po točitém schodišti nahoru zamíří, některé ale od výstupu na vrcholovou plošinu ve výšce 32 metrů odradí námraza nebo silný vítr. 

Pod novou rozhlednou u Nového Hrádku je čilý ruch.
„My jsme z Brna a jsme tady na Náchodsku u babičky. Přijeli jsme od Nového Města nad Metují."

Čtěte také

Hodně fouká a tak se rodina nakonec rozhodla nevystoupat nahoru na rozhlednu.
„Máme malé dítě, tak jsme raději zůstali dole. Kdybychom tu byli sami, tak bychom to asi zvládli. Jenže momentálně silně fouká, tak jsme šli jen na tento balkonek. Podívali jsme se, ale byla nám hrozná zima, tak jsme šli zase dolů. Třeba nám to příště vyjde."

Je velká zima a silný vítr s rozhlednou znatelně kýve, přesto je tu stále poměrně hodně turistů.

Nezávislý starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar právě u vstupu na schodiště nalepil informační tabuli o tom, aby lidé dodržovali protiepidemická opatření.
„V minulých dnech tady byla opravdu spousta turistů. Tak jsme chtěli všechny znovu upozornit na to, aby se zbytečně neshlukovali a nehromadili."

Čtěte také

Společně stojíme u zatím ještě uzavřeného nového informačního centra.
„Za chvíli by nám právě měla firma dovézt nábytek, který bude také sloužit na dovybavení venkovních teras, aby si turisté měli kam sednout. A informační centrum chceme otevřít na jaře."

Dnes to při výstupu na rozhlednu u Nového Hrádku na Náchodsku hodně foukalo a podobné to bude asi také v nejbližších dnech. Lidé by proto měli být hodně opatrní.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.