Vrchol Žaltman v Jestřebích horách ozdobila nová rozhledna. Postavit ji pomáhal dokonce i vrtulník

3. září 2020 10:21

Na vrchu Žaltman na Trutnovsku stojí nová rozhledna. Na začátku týdne pomáhal s její stavbou vrtulník. Kvůli nepřístupnému terénu tam totiž nebylo možné usadit těžké ocelové díly jiným způsobem. Nejvyšší vrchol Jestřebích hor má tak novou dominantu, která brzy začne sloužit turistům. 

Dobrovolní hasiči právě zkontrolovali prostor pod stavbou. A nad ní se už vznáší vrtulník, který usazuje první z dílů ocelové konstrukce nové rozhledny.

Čtěte také

Přímo pod vrtulníkem je parta dělníků s nelehkým úkolem. Vrtulník se totiž s jednotlivými díly konstrukce vrací v rozmezí několika málo minut. A pracovníci musí mezitím upevnit všechny šrouby.

Martin Kulda má stavbu kovových dílů rozhledny na starosti. Co se tu právě děje?
„Momentálně máme hrozný fofr. Celou konstrukci montujeme dohromady. V podstatě to děláme poprvé, takže se to samozřejmě učíme a snažíme se to v co nejkratší době co nejlépe smontovat, aby mohl vrtulník odletět. A my potom už na to budeme mít klid.“

Kolikrát se vrtulník na stavbu vrátil?

„V jednotlivými díly rozhledny musí vrtulník přiletět celkem osmkrát. A podeváté nám bude ještě podávat nějaký další materiál,“ vysvětluje Martin Kulda.

Kolik tun materiálu se musí přes údolí z Radvanic na stavbu přepravit?
„Je to zhruba 15 tun různého materiálu.“

Čtěte také

Na stavbu dohlíží také Zbyněk Hönig. Ten má na starosti celou základnu rozhledny. Začalo se schodištěm a co se bude nyní dít dál?
„Po osazení hlavních nosních konstrukcí vrtulník odlétne a v následujících dnech budeme kompletovat zábradlí, jednotlivé další stupně a hromosvody.“

Kolik dnů ještě stavba potrvá a jak náročná je to práce?
„Nejhorší bude přeprava materiálu na místo. A potom to vidím na nějakých deset pracovních dnů. Pokud sem bude chtít někdo přijít, musí si vyšplhat kopec, od toho je to rozhledna. Žádnou přístupovou cestu upravovat nebudeme. Bude tu stávající les s blízkým ohništěm a posezením.“

Nová rozhledna na Žaltmanu zatím zůstává pro návštěvníky uzavřená. Poprvé na ni budou moci zájemci vystoupat ve čtvrtek 24. září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související