Nový urgentní příjem Pardubické nemocnice dostává vybavení. Hotovo bude v prosinci

17. říjen 2023 10:10

Stavby centrálního urgentního příjmu v nemocnici v Pardubicích si musí všimnout asi každý, kdo do areálu přijde. Nepřehlédnutelná osmipatrová budova vlevo od hlavní brány bude hotová ještě letos, v prosinci by měl začít zkušební provoz.

Poslední kontrolní den ukázal, že stavbaři zatím všechno stíhají. V současné době končí stavební část a firma předává místnosti, ve kterých už další pracovníci montují nejrůznější technologie a zařízení. Zatím všechno jde podle harmonogramu.

„Je téměř hotová stavební část, v některých patrech už se montují i speciální zdravotnická zařízení a technologie. Na střeše nejvyššího patra je hotový heliport, který bude kolaudován jako samostatný objekt už teď v nejbližší době a 22. prosince by mělo začít přebírání stavby,“ potvrdil náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Výhled z heliportu na Pardubice

Budova bude v sobě  soustředit hlavně chirurgické obory, a to jak ambulance a operační sály, tak i lůžková oddělení. Součástí bude i atrium a bistro pro návštěvníky. Centrální urgentní příjem bude mít vlastní vjezd pro vozidla záchranné služby. Vjíždět do něj budou z Bokovy ulice a nebudou tak muset přes nemocniční areál. Příjem pacientů ze sanitek bude navíc oddělený od těch, kteří na ošetření přijdou pěšky.

Víc operačních sálů

Pardubická nemocnice také bude mít k dispozici o tři operační sály víc. V současnosti jich má osm. Umístěné budou ve čtvrtém podlaží a o patro níž bude centrální sterilizace. Nástroje tak bude možné v krátkém čase výtahem dopravit přímo na sály. „Budou tady všechny odbornosti, které budou mít v této budově i lůžkovou část, to znamená všeobecná chirurgie, traumatologie, ortopedie a neurochirurgie,“ vysvětlil náměstek léčebné péče Norbert Barek.

V okolí budovy vznikají nové chodníky, záhony, přibydou i stromy a plášť chladících věží, které jsou před budovou ředitelství, zakryjí popínavé rostliny. Návštěvníci tu budou mít velkou informační tabuli. Samozřejmě všechno bude bezbariérové. Počítá se také s propojením do tří sousedních budov. Nejprve ale projde budova rok zkušebním provozem, kdy se do ní budou stěhovat ze stávajících míst a všechno se tak bude postupně usazovat. Pak teprve bude následovat další rozvoj nemocnice.

Spustit audio

Související