Kvůli úpravám areálu Pardubické nemocnice ubydou na podzim parkovací místa

12. září 2023 08:09

Do dokončení stavby centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici zbývá už jen pár měsíců. Úpravy se v té souvislosti dočká i část areálu za hlavní bránou a kolem nového pavilonu. Zatím je tam z toho totiž jedno velké staveniště. Bagry a stroje zanedlouho vystřídají stromy, chodníky, trávníky a taky parkoviště.  Po celý podzim tak ale bude v nemocnici ještě méně parkovacích míst než do teď.

„Mění se to v tom smyslu, že se realizují závěrečné úpravy zpevněných ploch kolem budovy centrálního urgentního příjmu a zároveň se připravujeme na předláždění stávající plochy náměstí,“ říká Petr Vrba z Odboru investic společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Před centrálním urgentním příjmem už pracují stroje

Bagry už na místě rozhrnují hlínu a srovnávají terén. „Jedná se pouze o zpevněné plochy. To znamená, že zčásti tady je opěrná zeď s nějakou zelení, ale většinou se jedná o zpevněné plochy, obrubníky a asfaltové komunikace,“ dodává Vrba.

Když stavba příjmu začínala, tak se vykácela celá řada vzrostlých stromů. Podle Vrby je vzrostlá zeleň součástí projektu: „V projektové dokumentaci je v této centrální části plánovaná výsadba vzrostlých stromů. Nedokážu specifikovat výšku, ale je to patro střední zeleně.“

Před budovou ředitelství zároveň roste věž chladícího systému nového pavilonu. Konstrukce je v současné době ještě odhalená a připomíná soustavu lodních kontejnerů, do kterých vedou trubky. Podle Vrby bude kolem konstrukce protihluková zeď, která bude časem překrytá popínavými rostlinami.

Méně parkovacích míst

Na náměstíčku za hlavní bránou je zatím parkoviště, ale při opravách na místě aut stát nemohou. Počet parkovacích míst v areálu se dočasně sníží.

„Stavební práce na náměstíčku před hlavní vjezdovou bránou jsou plánovány do listopadu 2023 a po celou tu dobu bude v těchto prostorách velmi významně omezeno parkování,“ potvrdila mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Pohled na prostor před novým centrálním urgentním příjmem

Zároveň prosí řidiče i návštěvníky areálu o opatrnost. „V prostoru náměstíčka se bude pohybovat stavební technika, ale i zásobování naší nemocnice,“ dodává Semrádová.

Centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici musí být hotový do konce letošního roku. Jinak by Pardubický kraj na jeho stavbu nezískal dotace. Jeho zprovoznění je pak naplánované v první polovině roku příštího.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související