Nemocnice ve Zlíně, Hradišti, Vsetíně a Kroměříži se spojí od ledna. Nemůžeme prodělat, tvrdí vedení

Čtyři krajské nemocnice ve Zlínském kraji by se měly po fúzi od 1. ledna příštího roku sloučit v jednu akciovou společnost.

Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka je cílem vyšší ekonomická efektivita i lepší péče pro pacienty. Krajští zastupitelé budou mít schvalování fúze na programu na konci června s tím, že konečné rozhodnutí padne v listopadu. Vedení si chce počkat na novou úhradovou vyhlášku, která vejde v platnost až na konci října.

Čunek již dříve uvedl, že žádné nemocnice ani oddělení se rušit nebudou. Některé specializované výkony však budou koncentrovány do určité nemocnice, která se na zákrok zaměřuje a je vybavena přístrojově a personálně. Podle předsedy představenstev krajských nemocnic Radomíra Maráčka půjde však o přesun v řádu jednotek procent, například 20 až 30 operací z celkových 1000 v dané nemocnici.

"Věřím, že se tento materiál odhlasuje a fúze nastane od 1.1.2019. Nicméně slíbil jsem zastupitelům, že ještě některé kroky přibrzdíme až do 1.11, kdy budeme vědět, jaká je nová úhradová vyhláška na rok 2019, kdy budeme mít dohody s pojišťovnou," uvedl hejtman.

Pokud by se ukázalo, že podmínky jsou pro velké celky nevýhodné, mohl by hejtman svolat zastupitelstvo a rozhodnout jinak. "Ale to nepředpokládáme. Zatím se jeví fúze tak výhodná a všichni manažeři o takové formě sní," uvedl hejtman. Dodal, že jeden velký subjekt má mnohem lepší podmínky pro vyjednávání s pojišťovnami.

Pokud by krajské nemocnice fungovaly jako jedna společnost již od roku 2014, výnos od zdravotních pojišťoven by byl podle hejtmana vyšší o 276 milionů korun. Společným nákupem se již za část loňského roku ušetřilo 80 milionů korun, podle odhadu by úspora mohla činit až sto milionů korun ročně.

Primátor Zlína, starostové Uherského Hradiště, Kroměříže, Vsetína a hejtman Jiří Čunek budou diskutovat o zdravotnictví v našem pořadu Co vy na to. Ten mimořádně začíná dnes (pátek 27.4.2018) v 17.15

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související