Nebudeme zdravotníky mezi špitály převážet autobusy, říká šéf krajských nemocnic. Sestrám chce přidat

21. duben 2018 07:30

Na Zlínsku je v některých oborech nedostatek odborníků, specializovaná péče se tak bude koncentrovat.

Šéf krajských nemocnic ve Zlínském kraji Radomír Maráček v pořadu Co vy na to popsal svoje plány na rozvoj nemocnic i stabilizaci lékařů a zdravotních sester. Základním bodem koncepce je sloučení nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži do jedné akciové společnosti.

A Maráček chce třeba u sester dosáhnout vyšších platů. Podle něj by se tak měl blížit tomu, co za svoji práci dostávají sestry ve fakultních nemocnicích. Tam v průměru berou s příplatky a přesčasy 35 tisíc korun.

Jaké se změní zdravotnictví pro pacienty? Onkologickou léčbu dostanou všude, porodnice zůstanou

Jednání o zdravotnictví ve Zlínském kraji

Zlínský kraj představil koncepci rozvoje nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži.

„To je náš cíl. K tomu potřebujeme stabilní ekonomiku ve všech nemocnicích,“ říká Maráček. Podle něj sestry v kraji berou v průměru bez příplatků a přesčasů 22 tisíc korun.

Podle Maráčka v případu sloučení nemocnic do jedné akciové společnosti nehrozí to, že se lékaři a zdravotní sestry budou podle potřeby přesunovat třeba z Kroměříže do Vsetína. „Nechystáme se nikoho nikam převážet autobusy, jak jsem také už slyšel,“ říká Maráček.

Ten potvrzuje, že je problém v personální oblasti jak s lékaři, tak zdravotními sestrami. „Jsou oddělení, které by odchodem jednoho či dvou lékařů mohla zaniknout,“ říká Maráček. Podle něj tak kvůli nedostatku odborníků není možné provozovat trauma centra ve všech čtyřech nemocnicích a musí být koncentrována na jednom místě.

Maráček také uvedl, že není v plánu, aby lékaři z jednotlivých oddělení zaskakovali v jiných nemocnicích. „Kdybych jim řekl, pojedete do jiné nemocnice, tak by přišly výpovědi. Musíme být ale ochotni si pomáhat v akutních případech a dosáhnout toho, aby péče ve všech nemocnicích byla pro pacienty srovnatelná,“ řekl.

Pro pacienty podle Maráčka bude výhodný i společný lůžkový fond. Tedy to, že lůžka budou společné pro několik oddělení jako už je to třeba nyní v centrálním pavilonu v Uherském Hradišti.

„Pacient nemá chodit za lékařem, ale lékař za pacientem,“ říká Maráček s tím, že podobný princip se už chystá i při stavbě nových pavilonů v nemocnicích ve Vsetíně a Kroměříži.

autoři: Tomáš Fránek , Saskia Mišová

Související